FOTO, VIDEO Hamas napao Izrael: Tel Aviv pod sirenama, sve više žrtava

Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze su se danas ubacili na jug Izraela i ispalili hiljade raketa, pošto je ekstremistički Hamas, vladajući u pojasu Gaze, objavio početak nove operacije.
Broj poginulih se povećao na više od 250, a u bolnicama je oko 1.500 ranjenih od početka napada, javljaju mediji na hebrejskom jeziku.
 
Izraelska vojska je potom pokrenula operaciju "Gvozdeni mačevi" i počela da napada ciljeve u pojasu Gaze u znak odgovora.
Lokalni mediji javljaju da je izraelska vlada prekinula sednicu zbog napada na Tel Aviv.
 
 
Hamas kaže da je ispalio 150 raketa kao odgovor na izraelski vazdušni napad na Palestinsku kulu, zgradu od 11 spratova u centru grada Gaze.
 
Zvaničnik palestinskog ministarstva zdravlja rekao je za Bi-Bi-Si da su najmanje 232 osobe ubijene u Gazi otkako su jutros počeli izraelski napadi.
 
Najmanje 1.790 ljudi je povređeno, navodi ministarstvo.
 
Izraelske odbrambene snage saopštile su da izvode vazdušne napade na ciljeve Hamasa u Gazi. Desetine borbenih aviona izvode napade na ciljeve te ekstremističke islamske organizacije.
 
Zamenik šefa Hamasa Saleh al-Aruri izjavio je za Al-Džaziru da je ta organizacija zarobila više Izraelaca i da su među njima visoki oficiri.
 
Izraelske odbrambene snage potvrdile su da ima ratnih zarobljenika u Gazi.
 
"Postoje taoci i ratni zarobljenici koje je Hamas uzeo. Među vojnicima ima i poginulih. Još nemamo tačan broj", rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga, general Danijel Hagari. 
 
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je već rekao da je Izrael u ratu, objavljujući masovnu mobilizaciju.
 
Ministar odbrane Izraela kaže da je Hamas napravio ozbiljnu grešku i pokrenuo rat protiv Izraela. 
 
 
Pojedini aerodromi u južnom i centralnom Izraelu privremeno su zatvoreni, saopštila je izraelska aerodromska uprava. Međutim, međunarodni aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu ostaje otvoren i radiće u skladu sa bezbednosnim i bezbednosnim smernicama, saopštile su vlasti.
 
Lider vojnog krila Hamasa Hamasa Mumahed Dief je najavio početak "Operacije oluja Al Aksa".
 
"Što je dosta, dosta je", rekao je on u unapred snimljenoj poruci i pozvao Palestince da se pridruže borbi. Dodao je da je više od 5.000 raketa ispaljeno u Izrael.
 
 
Jedan od lidera Hamasa Saleh Aruri koji živi u egzilu rekao da je eperacija odgovor "na zločine okupatora" i da borci brane džamiju Al Aksa u Jerusalimu i hiljade palestinskih zatvorenika u Izraelu.
 
Izraelska vojska je potvrdila ubacivanje ekstremista na nekoliko lokacija kraj granice pojasa Gaze na jugu Izraela i naredila stanovnicima da ostanu u svojim domovima.
 
 
"Vojska proglašava upozorenje na ratno stanje", navedeno je u vojnom saopštenju kojem se dodaje da je "teroristička orgnizacija Hamas počela masovno ispaljivanje raketa iz Gaze na izraelsku teritoriju i da su se teroristi ubacili na više lokacija".
 
Uz to je najavljeno da će se Hamas "suočiti sa posledicama i odgovornošću".
 
 
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i najviši bezbednosni zvaničnici hitno su se sastali.
 
Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se širom Izraela.
 
 
Sirene su se čule čak i u Jerusalimu i Tel Avivu 70 kilometara severno od Gaze tokom baražne vatre koja je trajala više od dva sata.
 
Izraelska hitna pomoć je rekla da je jedna 70-godišnja žena zadobila teške povrede kada je raketa pogodila zgradu na jugu Izraela.
 
Još jedan 20-gdišnjak je ranjen raketnim šrpnelom na drugom mestu, rekla je vojska.
 
 
Raketni napadi su nastavljeni u južnom i centralnom Izraelu i milionima Izraelaca je rečeno da budu kraj skloništa od bombi u svojim kućama i i zgradama.
 
Vojska je rekla da stanovnici kraj pojasa Gaze ostanu u svojim domovima.
 
Napadu su prethodile čitave nedelje pojačane napetosti duž osetljive granice Izraela sa pojasom Gaze i sukobi na drugoj palestinskoj teritoriji okupiranoj Zapadnoj obali.

Izrael je napadnut iznenada usred velikog verskog praznika i vojska je odgovorila padima na Gazu iz vazduha, zarekavši se da će naplatiti "cenu bez presedana".

  • MN

    08.10.2023 00:28
    Izrael je vestacka tvorevina zapadnih sila. Prvorodjeni Parizer bolje da se suzdrzi od komentara jer je isti scenario zapad napravio na Kosovu.
  • Nikola NS

    07.10.2023 22:18
    učenici Ukraine
    Nije hamas školu naučio od Rusa, nego od Ukrainaca.
    Ne postoji PVO sistem na svetu koji može da eliminiše napad stotinama raketa, a dodaj i po koji dron.
    Na isti naćin je napadan Krim, jednostavno PVO ne stiže da odradi posao. Tako da čuveni Izraelski PVO "gvozdena kupola" možeš da okačiš mačku o rep.
    Za nauk - rakete i dronovi, tenkovi i sl. su prošlost.
  • Strava komentari

    07.10.2023 21:37
    Samo ću da kažem da su komentari neverovatni. Od zavera do navijanja, do proročanstava i ostalog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet