Blinken: SAD rade na potvrdi izveštaja o mrtvim i nestalim Amerikancima u Izraelu

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da se "radi prekovremeno" kako bi bi proverili izveštaji o nekoliko ubijenih i nestalih Amerikanaca u napadu Hamas na Izrael.
Blinken: SAD rade na potvrdi izveštaja o mrtvim i nestalim Amerikancima u Izraelu
Foto: FoNet
"Imamo izveštaje da je nekoliko Amerikanaca ubijeno. Radimo prekovremeno da bismo to potvrdili. U isto vreme, postoje izveštaji o nestalim Amerikancima i radimo na proveri tih izveštaja", rekao je Blinken za CNN.
Blinken je rekao da bi najava o dodatnoj pomoći SAD Izraelu kao odgovor na napad mogla biti objavljena kasnije u toku dana.
"Razmatramo konkretne dodatne zahteve koje su Izraelci uputili – mislim da ćete verovatno čuti više o tome kasnije danas", rekao je on.
 
Visoki američki diplomata je dodao da će se SAD "postarati da pruži Izraelu sve što mu je potrebno u ovom trenutku da se izbori sa napadima Hamasa".
 
Blinken je rekao i da bi napadi Hamasa mogli da imaju za cilj da "izbace iz koloseka" novi diplomatski sporazum između Izraela i Saudijske Arabije.
 
"Nije iznenađenje da se Hamas, Hezbolah i Iran protive pregovorima. Protive se i tome da Izrael normalizuje odnose sa susedima i zemljama izvan regiona. I tako je sasvim moguće da je jedan od motiva za ovaj napad bio pokušaj da se spreče napori ka normalizaciji odnosa", rekao je on.
 
Predsednik SAD Džozef Bajden juče je izjavio da je podrška njegove administracije bezbednosti Izraela "čvrsta i nepokolebljiva".
 
Međutm, bivši predsednik SAD Donald Tramp kazao je da je administracija odmrznula iranska sredstva te da je Bajden "izdao Izrael".
 
Blinken je ranije danas ponovio da nije potrošen novac iz odmrznutih sredstava za humanitarne svrhe.
 
"Dakle, ljudi su ili dezinformisani ili dezinformišu", rekao je on i dodao: "U svakom slučaju, to je pogrešno."
  • Пера Канта

    09.10.2023 09:57
    За само неколико Амерских грађана послаше носач авиона са крстарећим ракетама,Србија за неколико својих на Косову посла дипломатију са Јањетом у ЕУ да се крка,док једни воде рат Србија води љубав са ЕУ
  • Eon

    08.10.2023 20:23
    Činjenica
    Bar pola stanovnika Izraela ima američko državljanstvo. Istraga će potrajati.
  • Ceca

    08.10.2023 19:47
    Stvarno, šta se to nas tiče?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet