Dvoje planinara poginulo u lavini na Himalajima

Američka planinarka Ana Gutu i njen nepalski vodič Mingmar poginuli su u lavini na tibetanskoj planini Šišapangmi, dok se još dvoje vode kao nestali, javlja državna kineska novinska agencija Sinhua.
Dvoje planinara poginulo u lavini na Himalajima
Foto: Pixabay
Još dvoje, američka penjačica Đina Mari Rucidlo i nepalski planinski vodič Tenjen su nestali, javila je ta novinska agencija.
U lavini je teško povređen nepalski planinski vodič Karmu Geljen, koga su spasioci sproveli niz planinu i trenutno je u stabilnom stanju.
Ukupno 52 penjača iz različitih zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Japan i Italiju, pokušavalo je da se popne na planinu kada se lavina dogodila.
 
Šišapangma je 14. najviša planina na svetu, sa više od 8.027 metara nadmorske visine.
 
Oktobar je popularno vreme za planinarenje na Himalajima jer dolazi nakon kišne sezone monsuna, ali stručnjaci su upozorili da su klimatske promene povećale rizik od lavina u regionu.
 
Najmanje 120 ljudi je poginulo u protekle dve godine na indijskim Himalajima usled lavina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet