Izrael tvrdi da je vratio kontrolu na pograničnom području, Hamas izneo podatke o ubijenima u pojasu

Izraelski vojni portparol kontra-admiral Daniel Hagari izjavio je danas da su povratili kontrolu nad svim naseljenim mestima kraj granice sa pojasom Gaze.
Izrael tvrdi da je vratio kontrolu na pograničnom području, Hamas izneo podatke o ubijenima u pojasu
Foto: Beta/AP

On je dodao da su sukobi između vojnika i palestinskih ekstremista u proteklih nekoliko sati bili "izolovani" i da je ubijeno 13 "terorista", te da sada nema borbi ni u jednom naselju, preneli su izraelski mediji.

Hagari, međutim, nije isključio mogućnost da su palestinski ekstremisti još uvek u tom području u koje su se ubacili najpre u subotu ujutru uz podršku raketne baražne vatre iz Gaze na južni i centralni deo Izraela, kada je počeo iznenadni napad Hamasa, a potom i u protekla dva dana.

Mesta na kojima je granična ograda probijena osiguraće tenkovi uz podršku borbenih helikoptera i dronova, rekao je portparol.
 
Vojska je evakuisala stanovnike iz 15 naselja od ukupno 24 na granici i nastaviće evakuaciju tokom dana.
 
Portparol vojske je takođe izjavio da je oko 4.400 raketa ispaljeno u pravcu Izraela od početka napada Hamasa.
 
Osvrćući se na mobilizaciju rezervista rekao je da ih izraelska vojska "nikada nije mobilisala tako mnogo i tako brzo - 300.000 za 48 sati".

Hagari je na konferenciji za novinare zapretio vođama Hamasa, izjavivši da je "komandir kampanje Jahja Sinvar mrtav čovek", te da se "vojno i političko rukovodstvo i sva imovina mogu napasti i da su osuđeni na propast".

Palestinsko ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze, kojim rukovodi islamski ekstremistički Hamas, saopštilo je danas da su 493 Palestinaca ubijena i 2.300 je ranjeno u taj maloj, gusto naseljenoj enklavi.

Hamas je danas saopštio da želi da "oslobodi sve palestinske zatvorenike i okonča izraelske provokacije na okupiranoj Zapadnoj obali i u Jerusalimu, posebno u džamiji Al-Aksa".
 
Portparol Hamasa Abdel-Latif al-Kanua izjavio je za AP u telefonskom razgovoru da se pripadnici Hamasa još bore s izraelskim snagama i da su jutros uhvatili još Izraelaca", nakon što je u nedelju rečeno da je u Gazu odvedeno više od 130 ljudi.
 
"Mi smo u otvorenoj bici da branimo naš narod i džamiju Al-Aksa", rekao je on i dodao da je ta bitka povezana sa "oslobađenjem svih palestinskih zatvorenika i zaustavljanjem aktivnosti fašističke vlade u Jerusalimu".
 
On je rekao da Hamas drži "veliki broj Izraelaca u Gazi", ali nije rekao koliko, već samo da će vojno krilo Hamasa to saopštiti kasnije.
  • 696

    09.10.2023 19:08
    Plima ludila
    Brojevi su obeshrabrujući i stalno rastu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet