EU se predomislila: Pomoć Palestini ipak neće biti obustavljena

Evropska komisija je saopštila da se slanje pomoći Palestincima ipak neće obustaviti. Saopštenje dolazi nakon što je komesar Oliver Varhelji kazao da se isporuka pomoći obustavlja.
EU se predomislila: Pomoć Palestini ipak neće biti obustavljena
Foto: Pixabay
Evropska unija je sinoć poništila svoju odluku koju je donela pre samo pet sati, nakon oštrih reakcija na izjavu Varheljia da će Unija "odmah" obustaviti pomoć palestinskim vlastima.
"Neće biti nikakve obustave plaćanja u ovom trenutku", navedeno je u kratkom saopštenju Evropske komisije, ubrzo pošto je komesar EU Oliver Varhelji rekao da će sva plaćanja iz razvojnog programa za Palestince biti "odmah obustavljena", da će "svi projekti biti revidirani" i "svi novi budžetski predlozi…odloženi do daljeg".
Potpuna saopštenja Evropske komisije, poput ovog poslednjeg, uvek imaju veću pravnu snagu od onih koja daju evropski komesari, ali preokret u vezi sa pomoći vrednom 691 milion evra za Palestince vrhunac je, kako piše Asošijeted pres, "sramotnog dana za najviše izvršno telo Evropske unije u vreme ekstremnih geopolitičkih dešavanja koja su vrlo osetljiva".
 
Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič saopštio je da će se humanitarna pomoć Evropske unije Palestincima nastaviti, nakon što je Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji ranije danas rekao da će se preispitati pomoć koju EU pruža Palestini.
 
Lenarčič je najoštrije osudio napad na Izrael, ali je kazao da je ipak imperativ zaštititi civile.
 
Humanitarna pomoć Evropske unije Palestincima kojima je ona potrebna nastaviće se koliko god bude potrebno, naveo je Lenarčič na društvenim mrežama.
 
I visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đosep Borelj istakao je da revizija pomoći EU Palestini neće obustaviti isplate.
 
Revizija pomoći Palestini, koju je najavila Evropska komisija, neće obustaviti dospele isplate. Obustava isplata, kažnjavajući sav palestinski narod, nanela bi štetu interesima EU u regionu i samo bi dodatno ohrabrila teroriste, rekao je Borelj.
 
Prethodno je Španija saopštila da se ne slaže sa odlukom Evropske unije da obustavi razvojnu pomoć Palestincima nakon napada Hamasa na Izrael.
Ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares nazvao je Varheljija i rekao mu da se ne slaže sa tom odlukom, saopštilo je špansko Ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da je Albares pozvao da se o tome raspravlja na narednom sastanku evropskih ministara spoljnih poslova.
 
Varhelji je prethodno rekao da su poslednja dešavanja značajno promenila razmišljanja unutar EU i da će svi projekti biti podvrgnuti reviziji.
  • Sad se lomi

    10.10.2023 08:50
    Skretanje paznje za Ukrajine.
  • pera nevera

    10.10.2023 07:52
    To je EU ! To su Evropske vrednosti . Od toga Vučić beži.Vučić samo u brlogu može da se istakne.
  • R

    10.10.2023 07:26
    EU svakim danom demonstrira nemoć i nesposobnost. Više niko tu organizaciju ne shvata ozbiljno. Vreme je da se pozabave sobom, ako su u stanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet