Izrael formirao Vladu "nacionalnog spasa" i ratni kabinet

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i opozicioni lider Beni Ganc dogovorili su formiranje Vlade "nacionalnog spasa".
Izrael formirao Vladu "nacionalnog spasa" i ratni kabinet
Foto: Beta/AP

Biće formiran i ratni kabinet koji će činiti Netanjaju, Ganz i ministar odbrane Joav Galant, a u kabinetu će biti i dva člana, koji će imati ulogu posmatrača, prenosi N1.

Vlada nacionalnog spasa oročena je na ratni period, i ona neće donositi zakone i propise koji se ne tiču direktno rata. Svim imenovanim funkcionerima će tokom rata biti produženi mandati.
Netanjahu je u vladu nacionalnog spasa pozvao opozicione lidere Jarija Lapida i Benija Ganca pošto je Hamas izvršio napad na teritoriju Izraela u suboru ujutro.
 
Netanjahu i Ganc su u zajedničkom saopštenju naveli da su se dogovorili da se formiraju vlada nacionalnog spasa i ratni kabinet.
 
Gancova partija Nacionalnog jednistva će vladi dati pet ministara bez portfelja.

 

Iako je pozicija u vladi otvorena za Lapida, on je zasad odbio da uđe u vladu ukoliko tamo budu prisutne dve krajnje desničarske stranke, Religiozni cionizam i Otzma Jehudit.
Netanijahu i Ganc su imali nekoliko sastanaka prethodnih dana da razgovaraju o detaljima vlade nacionalnog jedinstva.
  • mmxx

    11.10.2023 22:05
    ali ljudi iskreno, Izrael je jedina demokratska drzava na Bliskom istoku :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet