Dodik: Želimo jedinstvenu državu u kojoj će biti i Crna Gora; DPS osudio njegovu izjavu

Predsednik RS rekao da je potrebno vratiti Crnu Goru "srpskom nacionalnom biću, jer ona nesumnjivo tu pripada".
Dodik: Želimo jedinstvenu državu u kojoj će biti i Crna Gora; DPS osudio njegovu izjavu
Foto: 021.rs
Predsednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik smatra da Srbi u ovom veku treba da formiraju jedinstvenu državu čiji će deo biti i Crna Gora, prenose Vijesti.me.
Dodik je ocenio da treba napraviti "veliki svesrpski sabor", sa kojeg će se preneti takva poruka, te naveo da tu jedinstvenu državu treba formirati demokratskim putem i političkim merama, a ne ratom.
"Živimo u doba kad će za nekoliko godina ili decenija morati da se napravi nova konfiguracija sveta, Srbi tu ne smeju da budu zatečeni, već sada treba da kažemo da u ovom veku hoćemo jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska, ako bude takva demokratska odluka, i Crna Gora", rekao je Dodik za Sputnjik.
 
On je, upitan da li misli da će Srbija "uspeti da odbrani" Kosovo, rekao da srpska nacionalna i državna politika moraju ostati posvećeni tom pitanju.
 
"Moram da kažem da je Vučić to pitanje vratio na međunarodnu scenu kroz procese pregovaranja, ali i kroz proces povlačenja priznanja KiM od značajnog broja zemalja. Mislim da treba držati do ispravnog i dugoročno stabilnog rešenja, a to nije interes Britanije i Amerike. Jedino je rešenje Republika Srpska, Srbija i srpski prostori, Kosovo i Metohija i naravno, a i vraćanje Crne Gore srpskom nacionalnom biću, jer ona nesumnjivo tu pripada. To je nešto što mora da bude uvažavano kao snažan srpski nacionalni interes na ovim prostorima, a ne da se ignoriše do mere da se otima i da su Srbi krivi zato što ne prihvataju vlastitu egzekuciju", rekao je Dodik.
DPS osudio Dodikovu izjavu
 
Demokratska partija socijalista (DPS) snažno je osudila izjavu predsednika Republike Srbije Milorada Dodika, u kojoj izražava želju za stvaranjem jedinstvene države koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora, preneo je danas RTCG.
 
U DPS smatraju da ta izjava odražava "nacionalističke tendencije" i predstavlja "ozbiljnu pretnju" regionalnoj stabilnosti, uz napomenu da je ta partija oduvek bila posvećena principima multietničnosti, tolerancije i saradnje među državama.
 
"Verujemo da je jedinstvo i zajedništvo ključno za izgradnju mira i prosperiteta u regionu. Izjava Milorada Dodika, koja implicira stvaranje jedinstvene države na etničkim osnovama, suprotna je ovim principima i može samo doprineti podsticanju tenzija i podela", navode iz DPS.
 
Ta stranka je ukazala i na izostanak reakcije, kako su rekli, "slučajnog" predsednika Crne Gore Jakova Milatovića na Dodikovu izjavu.
 
"Kao predsednik države koji bi trebalo da predstavlja interese Crne Gore, očekivali smo da će Milatović jasno osuditi nacionalističke izjave i istaći važnost očuvanja mira i stabilnosti u regionu. Izostanak reakcije od Milatovića je još jedno razočarenje koje ukazuje na nedostatak liderstva, odgovornosti i hrabrosti slučajnog predsednika", dodali su i iz DPS.
  • mrva

    29.10.2023 09:27
    Um političara zaostalog na principima 19. i ranog 20. veka. Od njihovih napora da naprave veliku Srbiju, Srbija se svela na nikad manju teritoriju a čak ni nad tom teritorijicom ne vlada suvereno već joj kroji kapu kineski, arapski i drugi kapital! A Srba više u svetu nego u domovini.

    Bilo bi naivno poverovati da ovakvi zapravo guraju nekakvu ideologiju, oni samo mažu oči narodu i jašu na nekakvoj primitivnoj priči koja je odlična agenda za njihovo bogaćenje
  • Vrh besmisla

    29.10.2023 07:13
    Ne mogu da verujem da SNS zaista plaća parama građana botove da podržavaju svaku Dodikovu glupu diktatorsku izjavu.
  • .

    29.10.2023 01:09
    Bez Vojvodine!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.