Netanjahu: Kopnena operacija od jutros je druga faza rata sa "veoma jasnim ciljevima"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da je kopnena operacija koja je jutros počela u Gazi druga faza rata sa Hamasom, sa "veoma jasnim ciljevima".
Netanjahu: Kopnena operacija od jutros je druga faza rata sa "veoma jasnim ciljevima"
Foto: Beta/AP
On istakao da su dodatne izraelske kopnene snage otišle u ono što je on nazvao "uporište zla", misleći na Gazu, da "rastave na delove" Hamas i vrate taoce kućama, prenosi BBC.
Netanjahu je rekao i da su izraelski vojnici i komandanti "sada u pojasu Gaze i da su raspoređeni svuda".
Ranije danas, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Izrael za ratne zločine.
 
Izraelski premijer je, ne imenujući Erdogana, imao komentar na to.
 
"Nemojte nas optuživati za ratne zločine. Ako mislite da možete optužiti naše vojnike za ratne zločine, to je licemerje. Mi smo najmoralnija vojska na svetu", naveo je on.
 
Netanjahu je izjavio i da ID preduzima mere predostrožnosti da zaštiti civile i optužuje Hamas da je počinio zločine protiv čovečnosti "koristeći svoj narod kao živi štit".
 
Netanjahu je svoj govor zaključio govoreći o podršci koju su mu dali saveznici sa Zapada i arapskog sveta.
 
"Ovo će biti dug i težak rat. Pobedićemo. Biće drugi rat za nezavisnost Izraela. Borićemo se i nećemo se predati. Nećemo se povlačiti. Ni iznad ni pod zemljom", dodao je on.
Netanjahu porodicama talaca: Razmatra se razmena
 
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da ratni kabinet razmatra ponudu Hamasa da oslobodi svih 220 talaca, pod uslovom da Izrael pristane da oslobodi sve palestinske zatvorenike koje drži u zatvorima.
 
On je na konferenciji za medije rekao da se o toj ideji razgovaralo u ratnom kabinetu, ali je odbio da iznese detalje o pojedinostima, rekavši da bi to bilo kontraproduktivno, prenosi BBC.
 
Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, u Gazi je ubijeno više od 7.600 ljudi u bombardovanjima izraelske vojske, a Svetska zdravstvena organizacija je u petak saopštila da su 40 odsto stradalih deca.
 
IDF izdao hitno upozorenje za civile u Gazi
 
Izraelske odbrambene snage objavile su "hitnu poruku za stanovnike Gaze" u kojoj pozivaju civile iz severnog dela da se privremeno presele na jug.
 
U poruci upozoravaju stanovnike Gaze da je to područje sada "bojno polje" i da zbog toga treba da se odmah evakuišu na jug enklave.
 
"Povratak u severnu Gazu biće moguć kada se završe intenzivna neprijateljstva", rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari u video-obraćanju.
 
"Rok ističe, pomerite se na jug radi sopstvene bezbednosti. Ovo nije samo predostrožnost, ovo je hitna molba", dodao je on.
 
U međuvremenu su izraelski borbeni avioni bacili letke u kojima se navodi da skloništa u severnoj Gazi više nisu bezbedna i da se zbog toga pozivaju stanovnici grada Gaze da se odmah evakuišu na jug enklave.
 
Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se i u centralnim delovima Izraela, uključujući i Tel Aviv, kao i na severu, kod granice sa Libanom.
  • Stevica

    28.10.2023 23:02
    Borba protiv terorista
    Borba protiv terorista iz Hamas ne može biti ratnio zločin. Što oni isturaju civile kao šti je najklasični zločin protiv čovečnosti. O upadu u Izrael i ubijanju 1400 ljudi, žena i uglavnom muškaraca civila ne treba ni govoriti. Prema tome, sadašnja zapomaganja uvek trerba podsetiti kakve su zločine napravili u Izraelu pre nego su pobegli nazad u Gazu.
  • savremenik

    28.10.2023 21:46
    Sramota
    Kopnena operacija od jutros je druga faza rata sa "veoma jasnim ciljevima"

    da se počini što više ratnih zločina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Jak zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros region istočne Turske, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).