U uzorku tečnosti iz Rijeke koju je pila otrovana osoba nađeno sredstvo za odmašćivanje

Centar za veštačenje u Rijeci saopštio je da je u uzorku tečnosti iz čaše koju je konzumirala osoba koja se otrovala pronađeno sredstvo za pranje ili odmašćivanje.
U uzorku tečnosti iz Rijeke koju je pila otrovana osoba nađeno sredstvo za odmašćivanje
Foto: Pixabay
Centar za forenzička ispitivanja i veštačenja "Ivan Vučetić" sproveo je veštačenja spornih i nespornih uzoraka koji su mu dostavljeni na osnovu naloga tužilaštva u Rijeci.
 
"Vezano za događaj na području Policijske uprave primorsko-goranske jednoj osobi pozlilo prilikom konzumacije pića – policijska istraga je u toku", navodi se u policijskom saopštenju.
Rezultati veštačenja tečnosti iz čaše koju je konzumirala oštećena osoba podudara se u fizikalno-hemijskim svojstvima s tečnošću iz bočice bezalkoholnog pića s ukusom koja mu je bila poslužena, dok je analizom utvrđeno da se radi o jako sličnim vodenim rastvorima (pH = 13,6).
 
"Na osnovu utvrđenog hemijskog sastava može se zaključiti da se radi o nekom sredstvu za pranje i/ili odmašćivanje", navodi se u policijskom saopštenju.
Ističu da je u 20 nespornih staklenih bočica istog pića primljenih u originalnom pakovanju, utvrđeno da sadrže prozirne tečnosti čiji je pH 3,5 što odgovara pH vrednostima ovakvih vrsta napitaka.
 
"Vezano uz prvi prijavljeni događaj na području PU zagrebačke od 7. novembra, takođe dovršeno veštačenje tečnosti iz plastične boce bezalkoholnog pića i utvrđeno je da ona iz bočice ima pH 2,59 koji je takođe uobičajen za ovu vrstu pića, te da u tečnosti nisu detektovani spojevi koji bi bili neuobičajeni za ovu vrstu pića", stoji u saopštenju policije.
Lekarima širom Hrvatske do sada su se javile 34 osobe zbog sumnje na trovanje gaziranim pićima. Državni inspektorat Hrvatske saopštava da su analizirane flašice koka-kole zdravstveno ispravne.
 
"Naše interne analize i dalje ne pokazuju nepravilnosti u proizvodnji bilo kojeg od naših proizvoda", poručuje Koka-Kola.
 
Ipak, ističu da se flašice povlače sa tržišta u interesu javnog zdravlja.
  • Jole

    12.03.2024 20:07
    @Sovra
    Nema drzave odavno. A i svetlo je odavno ugaseno, samo to ljudi nikako da skapiraju. Posto sto smo se privikli da gledamo u mraku. U totalnom smo mraku druze ovde je sve zdravo i dovidjenja.
  • Sovra

    10.11.2023 08:31
    Ima li države????
    Kako to da vraćaju sokove,keksove,jabuke..... Zar naše inspekcije to ne pronalaze? Zar mi i naša deca sve to konzumiramo? Zar se ne zapitaju zašto smo prvi na listama po kanceru???? Ko zadnji izadje neka ugasi svetlo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.