Jedan od najvećih farmaceutskih skandala i sramota: Hiljade dece rođeno deformisano zbog talidomida

Austalija će uputiti nacionalno izvinjenje svim građanima pogođenim "tragedijom talidomida", rekao je premijer Entoni Albaniz.
Jedan od najvećih farmaceutskih skandala i sramota: Hiljade dece rođeno deformisano zbog talidomida
Foto: Pixabay
To je najavljeno više od pola veka nakon što su deca rođena s urođenim manama jer su majke uzimale tablete protiv jutarnjih mučnina. 
 
Talidomid je bio aktivni sastojak sedativa koji je široko distribuiran mnogim majkama širom sveta početkom 1960-ih. Naknadno je utvrđeno da uzrokuje malformacije udova, crta lica i unutrašnjih organa nerođene dece.
"Tragedija s talidomidom mračno je poglavlje u istoriji naše nacije i sveta. Preživeli, njihove porodice, prijatelji i negovatelji zagovarali su ovo izvinjenje s hrabrošću i uverenjem dugi niz godina. Ovaj trenutak je dugo čekano nacionalno priznanje za sve što su pretrpeli i za šta su se borili", rekao je Albaniz.
 
Skandal s talidomidom pokrenuo je svetsku reviziju režima testiranja lekova, ali i povećao ugled američke Uprave za hranu i lekove, koja je bila usamljena u svom ustrajnom odbijanju da izda odobrenje za taj lek, iako je distribuiran u SAD-u radi testiranja. 
Britanska vlada se 2010. godine izvinila žrtvama.
 
Talidomid, koji je razvila nemačka kompanija "Gruenenthal", procjenjuje se da je ubio 80.000 dece širom sveta pre rođenja, a još 20.000 je rođeno s defektima.
 
Australijanka, koja je rođena bez ruku i nogu nakon što joj je majka uzimala talidomid, 2012. je dobila nagodbu vrednu više miliona dolara od Diageo Plc, lokalnog distributera. Godine 2010. Diageo je pristao da isplati 50 miliona australijskih dolara (32 miliona američkih dolara) za 45 žrtava u Australiji i na Novom Zelandu.
 
Albaniz će se izviniti u parlamentu 29. novembra. 
 
Australijska vlada registrovala je 146 preživelih od talidomida, iako je tačan broj pogođenih nepoznat.
  • Dr Feel-Ud

    13.11.2023 09:56
    E "moja" Vera.
    Vi ste imali sreće.
    Da nije lekova i vakcina prosečan životni vek bi i dalje bio 40 godina
  • Vera

    13.11.2023 08:16
    Trovanje
    Ne pijem nikakve "lekove" i evo me u 76 u dobrom zdravlju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.