Patrijarh Porfirije: Ne znam da li od Nemanjića postoji period kada se gradilo više srpskih svetinja

Patrijarh srpski Porfirije rekao je u Foči da oni koji vode Republiku Srpsku kao retko kada u istoriji srpskog naroda brinu o njegovoj duhovnosti, nema mesta gde nisu učestvovali u izgradnji hr
Dodao je da posle Nemanjića ne zna da li postoji period u kojem je toliko svetinja nicalo.
 
"Verujem da se neću ogrešiti i da neću pogrešiti kada kažem da posle doba Nemanjića ne znam da li postoji period u kojem je toliko svetinja nicalo u našem narodu. To isto važi i za Srbiju, ne ulazeći u to ko kako vidi aktuelnu političku administraciju", rekao je patrijarh.
Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas Hram Svetog Save u Foči, a kum je bio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
 
Nakon čina velikog osveštanja, patrijarh je služio svetu arhijerejsku liturgiju.
 
On je rekao da je Sveti Sava najbolji primer šta znači biti pravoslavni Srbin, jer je gradio, negovao sebe, svoj narod, činio ga jedinstvenim, jednim u veri, u Hristu, i činio da njegov narod, zato što je oplemenjen pravoslavnom verom, može da bude stvaralački i da traje kroz vekove.
"Sveti Sava je spajao Istok i Zapad i svi koji su se sa njim sretali zavolevši njega zavoleli su i njegov narod", dodao je on.
 
Temelji Hrama Svetog Save, najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina nadmašuje 1.500 metara kvadratnih, osveštani su na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine.
 
Hram je pokriven 2012, a bogosluženja su počela 2013. godine. 
 
Ikonostas je postavljen 2019. godine, a ostaje da se uradi oslikavanje svodova hrama freskama.
 
Porfirije je juče stigao u Foču, u dvodnevnu posetu Mitropoliji dabrobosanskoj, a dočekao ga je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.
 
Patrijarh je u Hramu Svetog Save u Foči služio svečani čin doksologije sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, arhijerejima i sveštenstvom, a prethodno je posetio opštinu Foča i Bogoslovski fakultet "Sveti Vasilije Ostroški".
  • k

    28.11.2023 17:40
    @Liman
    Al si se nalupetao.

    "To su bile carske, kraljvske, plemićke zadužbine. Danas crkve gradite iz srbijanskog budžeta, našim parama, parama stanovnika srpske nacionalnosti, pravoslavne vere i svih ostalih nacionalnosti i vera"

    Prvo, ovde se govori o crkvama u R.Srpske, koje se grade delom iz budžeta poreskih obveznika R.Srpske, a delom od donacija i priloga koji vernici tamo daju crkvi.

    Drugo, i srednjovekovne crkve i manastiri na Kosovu su se gradile skupljanjem novca od siromašnih srpskih seljaka širom Balkana,koji su dobrovoljno davali priloge jer su verovali u neki zajednički cilj dobra, na čemu suštinski i počivaju ideje SPC od njenog osnivanja do danas.

    Da se religija zloupotrebljava ponekad,to je svima poznato,ali samo zato što nemamo podatke o toj zloupotrebi iz prošlosti, ne mora da znači da nije uopšte postojala.
  • Milan NS

    27.11.2023 14:33
    Sveti Sava
    se nije borio za pravoslavlje već je terao svoju doktrinu, a to je osvajanje teritorija i širenje mržnje prema drugim narodima i drugim verama
  • Limeni

    27.11.2023 12:57
    Da da da
    A manje škola vrtića i bolnica

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Jak zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros region istočne Turske, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).