Vatikan saopštio: Papa Franja ima plućnu infekciju, ali je u dobrom i stabilnom stanju

Papa Franja boluje od plućne infekcije, ali je u "dobrom i stabilnom" stanju i prima antibiotsku intravenoznu terapiju, preneo je Rojters.
Vatikan saopštio: Papa Franja ima plućnu infekciju, ali je u dobrom i stabilnom stanju
Foto: FoNet/AP
Poglavar Rimokatoličke crkve će u narednih nekoliko dana ograničiti svoje aktivnosti kako bi očuvao snagu, saopšteno je iz Vatikana.
 
"Papino stanje je dobro i stabilno, nema temperaturu i njegovo respiratorno stanje se definitivno poboljšava", rekao je portparol Mateo Bruni u saopštenju.
Pojasnio je da je CT skener u bolnici u Rimu u subotu isključio upalu pluća, ali je tom prilikom utvrđena infekcija koje je izazvala teškoće u disanju.
 
"Da bi papin oporavak protekao što lakše, neki važni angažmani koji su bili zakazani za ove dane odloženi su, kako bi svoje vreme i energiju mogao da posveti oporavku", naveo je Bruni.
Poglavar Rimokatoličke crkve, kome je deo plućnog krila odstranjen još u mladosti, nastaviće da, koliko to njegovo stanje bude dozvoljavalo, sprovodi "lakše" institucionalne zadatke.
 
Osamdesetšestogodišnji papa pojavio se u nedelju za vreme mise u kapeli svoje rezidencije, a njegovo obraćanje vernicima prenošeno je na Trgu Svetog Petra preko velikog video-bima. Tada je kašljao i imao zavijenu ruku. 
 
"Danas ne mogu da gledam sa prozora jer imam ovaj problem sa zapaljenjem pluća, a refleksije će pročitati monsinjor Braida, koji ih dobro poznaje jer ih ionako on piše", poručio je u nedelju papa Franja, a prenela je Ansa.
 
Vatikan u saopštenju nije pomenuo konferenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Dubaiju, na koju je papa trebalo da otputuje u petak.
 
Papa Franja je u junu operisao abdominalnu kilu i tada je bio devet dana u bolnici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.