Hrvatska: Krivična prijava za ratne zločine protiv trojice pripadnika srpskih paravojnih formacija

Protiv trojice bivših pripadnika srpskih paravojnih formacija podneta je krivična prijava za ratne zločine počinjene 1991. godine, saopštila je danas hrvatska policija.

Protiv dvojice bivših pripadnika srpskih paravojnih formacija podneta je krivična prijava za ratne zločine protiv civila iz vukovarskog područja.

Protiv jednog pripadnika podneta je krivična prijava za ubistvo zarobljenog hrvatskog vojnika na požeškom području iste godine.
 
Niko od prijavljenih nije dostupan hrvatskim vlastima.
U vukovarskom slučaju dvojica pripadnika se sumnjiče da su, zajedno sa drugim pripadnicima srpskih paravojnih jedinica, zarobljene hrvatske civile s područja Vukovara i okoline teško fizički zlostavljali, nanosili im telesne povrede i učestvovali u radnjama koje su dovele do njihove smrti.
 
Jedan od njih se sumnjiči da je zatvorio 14 hrvatskih civila s područja Vukovara koje je terao na rad i teško fizički zlostavljao, nanosio im "povrede telesnog integriteta" koje su dovele do smrti petoro civila, od kojih se za posmrtnim ostacima trojice i dalje traga.
 
Zbog zaštite digniteta žrtava policija je navela da neće iznostiti druge detalje.
 
Policija nije objavila imena osumnjčenih već samo da su rođeni 1959. i 1964. a agencija Hina je objavila da je reč o Marku Crevaru i Darku Foti.
U posebnom saopštenju, požeška policija je navela da je dovršila kriminalističko istraživanje protiv 54-godišnjaka, bivšeg pripadnika srpskih paravojnih formacija koji je prijavljen za ubistvo zarobljenog hrvatskog vojnika.
 
On je osumnjičen da je kao 22-godišnji pripadnik paravojnih jedinica u oktobru 1991. iz vatrenog oružja ubio zarobljenog 24-godišnjeg hrvatskog vojnika. Njegovi posmrtni ostaci i dalje nisu pronađeni. 
  • Ivan

    19.12.2023 16:10
    Ratni zločini
    Žive mirno u sigurnoj kući RSrbiji.A kakav san imaju,to samo oni znaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.