FOTO, VIDEO: Milion bosonogih vernika na Filipinima kilometrima pratilo "čudotvorni" kip Isusa

Više od milion bosonogih hrišćana priključilo se danas godišnjoj verskoj procesiji na većinski katoličkim Filipinima u čast vekovima starog kipa Isusa Hrista.
FOTO, VIDEO: Milion bosonogih vernika na Filipinima kilometrima pratilo "čudotvorni" kip Isusa
Foto: Beta/AP
Više od 5.600 policajaca obezbeđivalo je svečanost Crnog Nazarećanina koja se održava nakon tri godine pauze zbog pandemije kovida19.
 
Crni Nazarećanin je kip drveni Isusa Hrista okrunjen trnjem koji nosi krst. Poklonici veruju da kip ispunjava molitve i želje. Tokom procesije kip se vuče konopcima na postolju bez točkova duž rute duge oko 6,5 km. Vernici u procesiji najčešće učestvuju bosonogi, nastoje da se što više približe kipu i penju se jedni drugima na ramena kako bi ga dotakli.
Prvi put u procesiji Crni Nazarećanin je zaštićen staklenim kavezom kako bi sprečio učesnike da se penju na postolje i diraju kip. 
 
Procesija do male bazilike Crnog Nazarećanina ponovo prikazuje kretanje kipa 1787. godine.
Filipinski Crveni krst rekao je da su njegovi volonteri lečili 180 pacijenata koji su patili od nesvestice, modrica, poderotina i poteškoća s disanjem, četiri sata nakon procesije koja je počela u 4.45 časova ujutro po lokalnom vremenu.
 
 
Vlada je danas proglasila neradnim praznikom u gradu Manili, dok su lokalne vlasti uvele zabranu prodaje alkoholnih pića i nošenja vatrenog oružja među civilima tokom praznika. Telekomunikacijske kompanije privremeno su prekinule pružanje usluga u tom području iz sigurnosnih razloga.
 
 
Veruje se da su kip Crnog Nazarećanina 1606. iz Meksika na Filipine doneli španski misionari. Smatra se čudotvornim zbog toga što je ostao neoštećen u požaru koji je izbio na brodu kojim je dopremljen i koji je najverovatnije uzrok njegove crne boje.
  • И

    09.01.2024 12:07
    И
    Јесе десило Чудо? Ово је заиста застрашујуће мада ни у Србији ништа није боље!
  • Realista

    09.01.2024 10:10
    civilizacija
    San svakog vladara su horde zatucanih građana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet