Izraelska vlada: Hamas je planirao terorističke napade u Evropi

Palestinska militantna grupa Hamas planirala je terorističke napade na ciljeve u Evropi, uključujući i na izraelsku ambasadu u Stokholmu, navodi izraelska vlada.
"U kontinuiranim obaveštajnim nastojanjima otkrivene su važne informacije koje dokazuju da je teroristička organizacija Hamas delovala kako bi proširila svoje nasilne aktivnosti u inostranstvu da bi napadala nevine ljude širom sveta", saopštila je kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.
 
Izrael je prikupio dokaze o tome i samostalno i u saradnji sa stranim obaveštajnim službama, rečeno je.
 
Osim navodnog plana napada na izraelsku ambasadu u Stokholmu, Hamas je takođe pokušavao da nabavi bespilotne letelice i da regrutuje članove organizovanih kriminalnih grupa u Evropi, navodi se u saopštenju.
Osim aktera u inostranstvu, u planiranje su navodno bili uključeni viši zvaničnici Hamasa u Libanu, koji tamo uživaju zaštitu Hezbolaha.
 
Neki od tih pojedinaca, uključujući i zamenika šefa Hamasove političke kancelarije Saleha al-Arurija, ubijeni su u ciljanim izraelskim napadima u Libanu.
 
Sredinom decembra, nemačke vlasti uhapsile su trojicu pripadnika Hamasa za koje tvrde da su bili uključeni u nabavku oružja za moguće napade na jevrejske institucije u Evropi. Do sličnih hapšenja došlo je u Danskoj i Holandiji.
 
Nemačka je u novembru izdala zabranu delovanja Hamasa, koji takođe deluje kao politička organizacija.
  • Joki

    14.01.2024 12:13
    Ma jeeeeeeste... znate da su planirali napad u Evropi, a "niste znali" da planiraju napad kod vas....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.