Iranska nobelovka osuđena na još 15 meseci zatvora

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi osuđena je u Iranu na još 15 meseci zatvora zbog navodnog širenja propagande protiv te Islamske republike, saopštila je danas njena porodica.
Mohamadi je trenutno u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu i služi kaznu od 30 meseci zbog "širenja propagande protiv vladajućeg sistema, neposlušnosti u zatvoru i klevetanja vlasti".
 
U objavi na Instagramu, njena porodica je saopštila da je nova kazna izrečena 19. decembra, a da je Mohamadi odbila da prisustvuje sudskim ročištima.
Nakon odsluženja kazne, dve godine neće smeti da putuje u inostranstvo, da bude član partije ili uduženja kao i da koristi telefon, navodi se u presudi.
 
Ona je i proterana iz Teherana, te će novu kaznu verovatno morati da služi u nekoj drugoj iranskoj provinciji. 
Mohamadi (51) je 19. žena i druga Iranka koja je dobila Nobelovu nagradu za mir.
 
Ona nastavlja sa svojim aktivizmom uprkos brojnim hapšenjima i godinama provedenim iza rešetaka.
 
Štrajkovala je u novembru glađu zbog uslova u zatvoru i iz protesta zbog obaveze da žene u toj zemlji nose hidžab - maramu kojom prekrivaju kosu.
 
Ona je bila jedna od vodećih ličnosti protesta nakon smrti Mahse Amini koja je umrla u pritvoru gde je pretučena jer nije pravilno nosila hidžab.
  • Zamenik zamenika

    15.01.2024 23:38
    Jel o ovom BRIKS-u neko govorio u pozitivnom kontekstu? Rusija? Iran? Žena u zatvoru jer nije nosila maramu na glavi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet