NATO najavio najveće manevre od kraja Hladnog rata

NATO planira vežbe sa oko 90.000 vojnika od februara do maja, pa će radno obeležiti 75 godina svog postojanja.
 NATO najavio najveće manevre od kraja Hladnog rata
Foto: Pixabay
Biće to najveći manveri od kraja Hladnog rata, a u pozadini je, između ostalog, ruski napad na Ukrajinu, piše Dojče vele.
 
"NATO će mobilisati oko 90.000 vojnika za manevre koji počinju u februaru i trajaće oko 4 meseca. Vojna vežba pod nazivom 'Steadfast defender' biće najveći manevar NATO u poslednjih nekoliko decenija", izjavio je general SAD Kristofer Kavoli, posle sastanka Vojnog odbora NATO u Briselu.
Prema rečima glavnog komandanta NATO u Evropi, pripreme bi trebalo da počnu već sledeće sedmice. Konkretno, od februara do maja će se vežbati uzbunjivanje i premeštanje nacionalnih i multinacionalnih kopnenih snaga.
 
"Spremamo se za sukob sa Rusijom i terorističkim grupama", rekao je predsedavajući vojnog odbora NATO, holandski admiral Rob Bauer, posle dvodnevnog razmatranja u sedištu NATO u Briselu i dodao: "Ako nas napadnu, moramo biti spremni".
Prema informacijama agencije dpa, scenario vojnih vežbi je ruski napad na teritoriju NATO, odnosno neke od članica – što dovodi do aktiviranja člana 5 ugovora NATO – kojim se reguliše obaveza pružanja pomoći članica i koji kaže da se oružani napad na jednu ili više država članica, posmatra kao napad na sve.
 
U vojnoj vežbi učestvuje svih 31 članica NATO i država kandidat Švedska.
 

Teme

nato
  • Професор

    23.01.2024 08:27
    Од Римских легија преко крсташких ратова, првог и другог до данашњих дана запад је само крв и разарање доносио свету.
    Питање за слободни свет је како тој немани оличеној у НАТО пакту стати на пут.
  • zztop

    22.01.2024 15:19
    A šta kaže vučević oćel vojska srbije u tome učestvovat makar kao promatrači ...
  • Milenko

    22.01.2024 07:51
    Ja kao mali uvek na moru u Istri sam se divio Holandjanima kako smo ih mi zvali. Kulturan, fin, skolovan narod sa manirima. Izgleda da se vremena promenila hoce ratove. Pa neka ih nose kuci sa onim kanalima dosta jedna raketa da ode more sve do Njemacke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet