Sud naredio Izraelu da spreči genocid nad Palestincima, ali ne i prekid vatre

Međunarodni sud pravde u petak je naredio Izraelu da spreči "akte genocida nad Palestincima" i da učini više da pomogne civilima, iako nije direktno naredio prekid vatre na zahtev Južne Afrike.

Južna Afrika je ranije ovog meseca podnela slučaj Međunarodnom sudu pravde, tražeći od njega da odobri hitne mere za zaustavljanje borbi, u kojima je poginulo više od 26.000 Palestinaca, prenosi N1.

Prilikom donošenja odluke sud je citirao izjave predstavnika Ujedinjenih nacija, Svetske zdravstvene organizacije i drugih organizacija, u kojima se navodi da je Gaza postala "nemoguća za život", da je više od 90 odsto stanovništva izloženo gladovanju i da su izazvana masovna raseljavanja.
 
Uzete su u obzir i izjave izraelskih zvaničnika u kojima su, između ostalog, govorili da "ne postoje nevini civili", kao i da "ni kap vode" ne treba da uđe u Gazu.
 

 

Presuda je stvorila međunarodne pravne obaveze za Izrael.
 
Prema odluci suda, Izrael mora da preduzme mere da olakša nepodnošljive uslove života u Gazi i da dopusti ulazak humanitarne pomoći. Takođe, mora da spreči uništavanje dokaza.
 
Izrael mora da podnese izveštaj o svim preduzetim merama u roku od mesec dana. 
 
Ovo su tek privremene mere, dok suđenje za genocid može trajati godinama.

Sud je doneo odluku sa 15 glasova za i dva protiv.

  • w/e

    27.01.2024 03:18
    cool
    Izrael je iznad nekog nebitnog medjunarodnog suda koji nema mogucnosti da sprovede svoje presude. Ovi nebitni sudovi i druge medjunarodne ustanove sluze iskljucivo kao presedan za maltretiranje slabih zemalja.
  • Miko

    26.01.2024 23:56
    Ala su im narediliiii !!!
  • mns

    26.01.2024 23:30
    da...
    i tako.... onda je mrmot zamotao čokoladicu...

    ma dokle god SAD podržava Izrael, nema ništa od genocida...
    dobro znamo njihove dvostruke standarde... a samo zato što kontra teg još uvek ne funkcioniše.... taj BRICS sporo napreduje ... a vreme mu je ...
    znači zapad (tj Nato ) protiv BRICS-a ... a mi u nesvrstane... i ćao !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet