Parižani danas na referendumu odlučuju o većoj ceni parkinga za SUV vozila

U Parizu se danas održava referendum na kom se Parižani pitaju da li Grad treba da poveća cenu parkiranja za velika SUV vozila.
Parižani danas na referendumu odlučuju o većoj ceni parkinga za SUV vozila
Foto: Pixabay
To se dešava dok glavni grad Francuske nastavlja s višegodišnjim planom da postane grad u potpunosti prilagođen biciklima.
 
Nedeljni referendum, koji se održava manje od godinu dana nakon što su Parižani prošle godine izglasali zabranu električnih trotineta na iznajmljivanje, ima za cilj da utrostruči naknade za parkiranje automobila od 1,6 tona i više na 18 evra po satu, kako bi se obeshrabrili "glomazni, zagađujući" automobili, saopštila je gradska većnica.
Nova tarifa bi se odnosila i na električne automobile od dve tone i više.
 
"Teži, opasniji, više zagađuju... SUV-ovi su ekološka katastrofa", rekao je Emanuel Gregoar, zamenik gradonačelnice Pariza na X.
Pod socijalističkom gradonačelnicom An Hidalgo ulice Pariza su se transformisale, sa 84 kilometara biciklističkih staza napravljenih od 2020. i skokom od 71 odsto u korišćenju bicikala od kraja karantina zbog kovida19 i 2023, prema podacima gradske većnice.
 
Promene su, međutim, razbesnele vozače automobila. Vozački lobi od 40 miliona vlasnika automobila pokrenuo je peticiju za podršku slobodi vozača da koriste vozilo koje žele. 
 
SUV-ovi su postali sve popularniji u Francuskoj, a posebno ih preferiraju porodice.
 
"Moramo se čvrsto suprotstaviti ovim napadima na slobodu koji se izvode pod lažnim zelenim izgovorima. Ako to sada ne zaustavimo, ova neopravdana pobuna koju vodi ultraurbana i antiautomobilska manjina proširiće se poput gangrene na druge gradove", rekli su vozači.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.