Neredi u Senegalu zbog odlaganja predsedničkih izbora

Neredi su danas izbili u Dakaru, glavnom gradu Senegala, gde su žandarmi suzavcem rasterali nekoliko stotina ljudi na protestu protiv odlaganja predsedničkih izbora, javila je agencija Frans pres.
Na poziv nekoliko predsedničkih kandidata, građani su se, mašući senegalskim zastavama ili u dresu fudbalske reprezentacije okupili na jednoj od glavnih saobraćajnica u Dakaru.
 
Žandarmi, raspoređeni u velikom broju, ispalili su suzavac na demonstrante, koji su ih gađali kamenicama.
To su prvi protesti posle izjave predsednika Senegala Makija Sala da se predsednički izbori odlažu na neodređeno vreme.
 
Sal je u subotu rekao da je na neodređeno vreme odložio predsedničke izbore, zakazane za 25. februar, posle formiranja parlamentarne komisije koja istražuje dvojicu sudija Ustavnog saveta, čiji je integritet u izbornom procesu osporen.
Predsednik Senegala je doneo tu odluku nekoliko sati pre početka izborne kampanje, u kojoj je trebalo da se takmiči čak 20 kandidata, ali bez dva poznata opoziciona lidera.
 
"Pokrenuću otvoreni nacionalni dijalog, kako bi se stvorili uslovi za slobodne, transparentne i inkluzivne izbore“, rekao je Sal, ne navodeći datum izbora.
 
To je prvi put od 1963. da su u Senegalu odloženi predsednički izbori.
 
Sal, izabran 2012. na sedam godina i ponovo izabran 2019. na pet godina, u julu prošle godine je rekao da se neće kandidovati za novi mandat.
 
On je u septembru imenovao premijera Amadua Baa za svog naslednika.
 
Ustavni savet je odbacio kandidaturu nekoliko desetina ljudi.
 
Među njima su dva opoziciona lidera. Prvi je Usman Sonko, koji je u zatvoru od jula zbog pozivanja na pobunu, a drugi je Karim Vad, ministar i sin bivšeg predsednika Abdulaja Vada, koji je bio na funkciji od 2000. do 2012. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet