Iz nuklearke Fukušima u životnu sredinu iscurilo 5.500 litara radioaktivne vode

Iz japanske oštećene nuklearne elektrane Fukušima iscurilo je oko 5.500 litara kontaminirane radioaktivne vode u životnu sredinu pre nego što je tretirana u sredu.
Iz nuklearke Fukušima u životnu sredinu iscurilo 5.500 litara radioaktivne vode
Foto: Beta/AP
Međutim, kako je saopštila kompanija Tepko koja upravlja elektranom, to nije izazvalo "primetno" povećanje radioaktivnosti u okolini.
 
Kompanija tvrdi da nije otkriven nikakav trag kontaminacije van lokacije, objavio je Figaro.
Curenje je zaustavljeno dvadesetak minuta nakon što ga je u sredu ujutru otkrio jedan radnik, navodi Tepko.
 
Kako se ističe, curenje se dogodilo pre nego što je radioaktivna voda oslobođena većine radioaktivnih supstanci i mogla bi da sadrži radioaktivne izotope kao što su cezijum 137 i stroncijum 90, rekao je portparol Tepka.
On je istakao da kompanija planira da ukloni zemljište koje je kontaminirano zbog tog curenja.
 
Nuklearna elektrana Fukušima Daiči uništena je u cunamiju i razornom zemljotresu 2011. godine. Vađenje rastopljenog goriva iz oštećenih reaktora tek treba da počne.
 
Posle odobrenja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Japan je prošlog leta počeo da veoma postepeno ispušta više od 1,3 miliona kubnih metara radioaktivne vode iz nuklearke u Tihi okean nakon što je voda prečišćena.
 
Japan i IAEA uveravaju da je ovaj proces, koji bi trebalo da traje do ranih 2050-ih, bezbedan za zdravlje ljudi i morsku životnu sredinu. Kina i Rusija su, međutim, izrazile ozbiljnu zabrinutost i obustavile sav uvoz japanskih morskih proizvoda.
Danas se, takođe, dogodio incident na još jednoj japanskoj nuklearnoj lokaciji: dim i varnice pojavili su se u izduvnoj cevi reaktora koji se demontira u elektrani Curuga u centralnom Japanu.
 
Situacija je odmah rešena, bez izazivanja povreda ili curenja radioaktivnih materijala, rekao je portparol operatora nuklearke.
  • Б

    09.02.2024 23:56
    Корак у добром правцу
    "Корак у добром правцу" - ову метафору смо чули од Запада 90-тих пуно пута. Кина и Русија су се буниле због радиоактивне воде, а САД рекле да ће купити сву радиоактивну рибу, за инат. Само напред! Бујрум, што би рекле комшије исламсе вере.
  • /

    09.02.2024 09:03
    /
    samo srbi prizeljkuju nuklearku
  • CISTA

    08.02.2024 16:23
    I? Kolektivna tuzba celog sveta? To da se desi savrsenim japancima? Ma idi begaj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.