Poljoprivrednici protestovali u Poljskoj, Italiji i Španiji

Poljoprivrednici u Poljskoj, Italiji i Španiji protestovali su i danas zbog poljoprivredne politike Evropske unije (EU).
Oni zahtevaju mere protiv povećanja troškova proizvodnje, smanjenja profita i nelojalne konkurencije zemalja koje nisu članice EU, javlja Asošijeted pres.
 
Slični protesti održani su širom EU proteklih nedelja.
Poljoprivrednici se žale da su politike EU o životnoj sredini i drugim pitanjima finansijski teret i da njihove proizvode čine skupljim od uvoza iz zemalja koji nisu u EU.
 
Evropska komisija je napravila određene ustupke tokom proteklih nekoliko nedelja, uključujući odlaganje planova za prepolovljenje upotrebe pesticida i drugih opasnih supstanci. Uprkos tome, protesti su se proširili.
U Poljskoj, gde je uvoz jeftinog žita, mleka i drugih proizvoda iz Ukrajine izazvao naročit gnev, farmeri su vozili traktore širom zemlje kako bi usporili saobraćaj i blokirali glavne puteve, a na nekima su bili postavljeni natpisi "Politika EU uništava poljske farmere". Pristupne puteve do graničnih prelaza sa Ukrajinom u Hrebenu i Dorohusku na istoku blokirali su traktori.
 
U zapadnom gradu Poznanju policija je procenila da je oko 1.400 traktora izašlo na ulice i stiglo do kancelarije regionalnog guvernera. Demonstranti su tamo zapalili baklje i postavili kovčeg, koji simbolizuje smrt poljske poljoprivrede, kao i kolica napunjena stajnjakom u kojima je bila zaglavljena zastava EU.
 
U Italiji se mali konvoj traktora kretao preko istorijskog centra Rima do Koloseuma, u pratnji policijskih patrola. Poljoprivrednici danima mirno protestuju izvan Rima i širom zemlje kako bi izrazili nezadovoljstvo.
 
Mnogi italijanski farmeri kažu da se ne osećaju da ih predstavljaju velika sektorska udruženja, za koja kažu da su uklonjena iz njihovih svakodnevnih borbi.
 
Poljoprivrednici u Španiji izveli su slične akcije četvrtog dana protesta. Španski farmeri tvrde da se zakon koji treba da garantuje da veliki kupci supermarketa plaćaju fer cene za svoju robu ne primenjuje dok potrošačke cene rastu.
 
Protesti u petak bili su usredsređeni na severne gradove Ovijedo, Pamplonu i Saragosu, a traktori su zakrčili nekoliko gradskih ulica i puteva.
 
Očekuje se da će se demonstracije nastaviti u narednim nedeljama, a veliki protest će biti organizovan u španskoj prestonici 21. februara. Policija je saopštila da je tokom ovonedeljnih demonstracija uhapšeno 20 ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.