Kanada odbila da Rusiji izruči nekadašnjeg pripadnika SS-a

Ministarstvo spoljnih poslova Kanade obavestilo je Ambasadu Rusije u Otavi da je odbilo zahtev Moskve za izručenje devedestosmogodišnjeg Jaroslava Hunke.
Hunka je u Drugom svetskom ratu bio pripadnik nacističke SS divizije. 
Ruski ambasador u Kanadi Oleg Stepanov rekao je za agenciju Tas da će u vezi sa prijemom note biti održan sastanak u kanadskom Ministarstvu spoljnih poslova.
"Pitaćemo da li će oni da istražuju Hunkinu prošlost, a razjasnićemo i da li je on u zahtevu za dobijanje kanadskog državljanstva naveo da je bio pripadnik nacističke jedinice. Ako nije, to je razlog za automatsko oduzimanje državljanstva", rekao je Stepanov.
 
Stepanov je pojasnio da je formalni razlog za odbijanje ekstradicije nepostojanje sporazuma o ekstradiciji između Kanade i Rusije. 
 
Podsetimo da je u septembru prošle godine izbio skandal kada su kanadski parlamentarci tapšali bivšem nacisti Hunki kao heroju. Pogledajte u nastavku:
 
  • iStina

    14.02.2024 14:51
    @Plaćač poreza isto se odnosi i na Srbiju
  • Particulare matter

    14.02.2024 12:31
    Komentar bivšeg Mongolskog predsednika i premijera na Putinova intervju : " Znam da Putin ne toleriše slobodu. Sedeo sam sa njim u mnogim prilikama. On prezire razlike i konkurenciju. Plaši se slobodne Ukrajine. Kao duboki narcis nije mogao sebi da priušti da vidi uspešnije i peospertetnije susede."
  • Despot

    14.02.2024 11:51
    Doci ce Rusi
    Po njega

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.