Preminuo Aleksej Navaljni

Kancelarija Federalne kazneno-popravne službe Rusije za Jamalo-Nenecki autonomni okrug saopštila je da je preminuo ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji je tamo služio zatvorsku kaznu.
"Dana 16. februara 2024. godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik A.A. Navaljni se posle šetnje osećao loše i skoro odmah izgubio svest", navedeno je u saopštenju na sajtu zatvorske ustanove.
Dodaje se da su medicinski radnici ustanove odmah stigli i da je "pozvana hitna pomoć".
"Urađene su sve neophodne reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate. Lekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju", navodi se u saopštenju Federalne službe za izvršenje krivičnih sankcija.
 
Navaljni je bio poznat kao oštar kritičar Kremlja.
 
Uhapšen je 2021. godine po povratku iz Nemačke, gde je lečen od trovanja, kako su evropske laboratorije zaključile, sovjetskim nervnim otrovom novičok.
 
U martu 2022. dobio je devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za proneveru, što su on i njegove pristalice više puta odbacili kao politički motivisane optužbe.
 
Fondacija Navaljnog za borbu protiv korupcije i njegova mreža regionalnih kancelarija su označene kao "ekstremističke" organizacije i zabranjene posle njegovog hapšenja, što je dovelo do još jednog postupka protiv njega po optužbama za ekstremizam.
 
U avgustu 2023. sud mu je produžio zatvorsku kaznu na 19 godina.
 
U decembru prošle godine Navaljni je prebačen u zatvor u ruskom arktičkom regionu.

Komentari 56

  • Uh

    16.02.2024 18:55
    Samo u Serbiji ima ovoliko branilaca lika o dela Vladimira Psihoputina!
    Zato smo wc civilizacije.
  • /

    16.02.2024 18:38
    /
    a pre dve nedelje nisu ni znali u kom je zatvoru.
  • Vlad Cepes

    16.02.2024 18:24
    Profesija izdajnik
    Nasi botovi sada vide kada radis za pare u politici sve je moguce. Bio ruski nacionalista dok nije otkrio $...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet