Savet Evrope poziva Rusiju na hitnu istragu o smrti Navaljnog: Hrabro prkosio nepravednom sistemu

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić pozvala je ruske vlasti da sprovedu hitnu i temeljnu istragu o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru na Arktiku.
Savet Evrope poziva Rusiju na hitnu istragu o smrti Navaljnog: Hrabro prkosio nepravednom sistemu
Foto: Beta/AP
"Duboko sam potresena i ogorčena vestima o iznenadnoj smrti istaknutog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru. Ruske vlasti moraju da sprovedu hitnu i temeljnu istragu i da rezultate istrage stave na uvid javnosti u skladu sa svojim međunarodnim obavezama", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da se tragična sudbina Navaljnog ne može posmatrati odvojeno od iskušenja kršenja ljudskih prava sa kojima se suočio, uključujući pokušaj ubistva pre tri godine, niz politički motivisanih krivičnih slučajeva, kao i njegovo nepravedno zatvaranje i pritvor u nehumanim i ponižavajućim uslovima.
"Nažalost, prethodni pozivi Saveta Evrope da se on oslobodi na osnovu odluka Evropskog suda za ljudska prava koje Rusija ima obavezu da sprovede ostali su bez pažnje", rekla je generalna sekretarka Saveta Evrope.
 
Povratkom u Rusiju pre tri godine, Aleksej Navaljni je "hrabro prkosio neslobodnom i nepravednom sistemu zasnovanom na represijama i brutalnom ućutkivanju protivnika".
 
"Njegova odjekujuća žrtva nije samo oštar podsetnik na potpuno nepoštovanje u Rusiji ljudskih prava sopstvenih građana, već i svedočanstvo visoke cene zalaganja za vrednosti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava", dodaje se u saopštenju.
  • Nik

    16.02.2024 20:15
    Već znamo šta će ruska istraga pokazati. Duga je to tradicija terora.
  • Bebac

    16.02.2024 16:43
    Nešto tu ne štima!
    Ova Marija mora da i Kurtija tako zdušno brani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.