Pendarovski: Pad interesovanja za EU ​​na Zapadnom Balkanu

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ukazao je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji na pad interesovanja za Evropsku uniju (EU) na Zapadnom Balkanu.
Pendarovski: Pad interesovanja za EU ​​na Zapadnom Balkanu
Foto: Pixabay
Kako je saopštio Kabinet predsednika Severne Makedonije, Pendarovski je kao primer naveo njegovu zemlju koja ni posle teških kompromisa nije napredovala u evropskim integracijama.
"EU godinama unazad nije bila pitanje dana u čitavom regionu Zapadnog Balkana, ne samo u Severnoj Makedoniji", rekao je Pendarovski, ističući da blokada puta ka EU donosi polarizaciju i između samih makedonskih građana, a ne samo na etničkoj osnovi.
Na panel diskusiji nazvanoj "Fokus na Balkan" učestvovali su i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Albanije Edi Rama i američka senatorka Džejn Šahin, članica Komiteta za međunarodne odnose Senata SAD.
 
Govornici na panelu ukazali su na potrebu da se državama kandidatima za članstvo u EU obezbedi jasna evropska perspektiva, što će pozitivno uticati na ukupnu stabilnost i prosperitet regiona.
  • bdp BRIKS 60trilion$

    19.02.2024 10:36
    bdp EU 16 trilion$
    Koliko je EU pukao i koliko krivo procenjuju situaciju u svetu pokazuje podatak da oni hoće da uslovljavaju Srbiju sa Kosovom (Poglavlje 35) za članstvo ?! A situacija da BRIKS ima 60 trilion $ bdp, a EU 16 trilion $ bdp, navodi i analizatora amatera na zaključak da EU žestoko mora da se bori za naklonost Srbije da bi ona uopšte htela da uđe u EU umesto da uđe u BRIKS. Umesto EU da otprizna Kosovo i sa vojskom uđe na Kosovo i vrati ga Srbiji na tacnu i da tako traži naklonost Srbije za članstvo umesto da ode u BRIKS, oni traže da Srbija prizna nezavisnost Kosova hahahahaha ?
    Ova zabluda i katastrofalna procena EU svojih mogućnosti pokazuje u stvari koliko je EU pukla i koliko su u krizi, i da treba bežati od njih. Pa nećete valjda da neko sa tako katastrofalno lošim procenama mogućnosti da sutra i vama kroji vašu politiku, privredu, izvoz, uvoz, saradnike, to bi bilo samouništenje.
  • Mariena

    19.02.2024 09:07
    Za najvise pet godina ce sama Afrika pet puta biti ekonomski jaca od eu, da ne pominjem BRIKS koji je vec sad megasila u odnosu na eu. U politickom i vojnom smislu je eu vec danas jadna, nemocna i definitivno bivsa. Samo sto dalje od njih!
  • w/e

    19.02.2024 02:29
    cool
    Savez socijalistickih republika pod okupacijom SAD. Za sta ima da se interesujemo kada su najjace ekonomije EU u recesiji i izlaze i na silu se trude da ostanu u zivotu kroz nenormalna trosenja u odbrambenom sektoru (50 milijardi eur za izvoz oruzja Ukrajini). Kupovna moc gradjana EU je opala, a proizvodnja se seli u Kinu i SAD. Ulaskom u EU bi samo dobili divne obaveze poput prihvatanja ilegalnih migranata iz Afrike i sa Bliskog istoka koje planiraju da uniformno preraspodele po celoj EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet