VIDEO: Ogorčeni poljoprivrednici sporom vožnjom traktora blokiraju Prag

U Prag su jutros na 500 traktora i sa još oko 4.000 vozila stigli poljoprivrednici da sporom vožnjom u centru blokiraju saobraćaj zahtevajući da Češka odstupi od Zelenog dogovora EU.
Takođe, poljoprivrednici žele da čuju od vlade kako će im pomoći, recimo, sa visokim cenama struje.
 
Od protesta za koji je najavljeno da će trajati dva dana, ali je danas na njemu manje od očekivanih 1.000 traktora na ulicama Praga, kategorično su se distancirale glavne organizacije čeških poljoprivrednika - Agrarna komora, Asocijacija privatnih poljoprivrednika i Poljoprivredni savez. Naveli su da su organizatori povezani sa marginalnim radikalnim antisistemskim strankama a jedan od organizatora je i agro-tajkun Zdenjek Jandejsek.
Gnevni poljoprivednici blokirali su ulaz u zgradu Ministarstva poljoprivrede s nekoliko desetina traktora, dovezli su i poljsku kuhinju i pozivaju ostale građane na gulaš, a ministra poljoprivrede Mareka Vibornog koji se zaustavio da kratko sa demonstrantima porazgovara su izviždali i skandirali mu "ostavka".
 
"Pola sata smo raspravljali o njihovim problemima. Za mene to nisu nove stvari. Današnji protest ne organizuje nijedna od tri nevladine organizacije koje su moji partneri. Agrarna komora, Poljoprivredni savez i Asocijacija privatnika poljoprivrednika, oni su za mene važni. Ne smatram da treba konkretne korake ili promene u poljoprivredi da konsultujem sa sindikalnim liderom gospodinom Dufekom", kazao je medijima ministar poljoprivrede Viborni.
Rekao je da ne osporava probleme sa kojima se suočavaju češki poljoprivrednici, inače pretežno srednja i manja gazdinstva, za razliku od velikih koncerna poput Agroferta bivšeg premijera Andreja Babiša ili koncerna Rabbit CZ organizatora protesta Jandejseka koji su prošle godine enormno profitirali od energetske krize i inflacije. 
 
 
Ministar Viborni je kao potpunu besmislicu označio glavni zahtev dvodnevnog protesta da češka vlada već u sredu na sednici odluči o istupanju Češke iz evropskog Zelenog dogovora o borbi protiv klimatskih promena.
 
Češka Agrarna komora i većina čeških poljoprivrednika ignoriše današnji protest ali izaći će zajedno sa poljoprivrednicima Poljske, Slovačke, Mađarske, Litvanije, Letonije, Rumunije, Bugarske, Slovenije i Hrvatske na drumove 22. februara, ne da protestuju protiv nacionalnih vlada, već protiv Evropske unije i njenog Zelenog dogovora i zbog toga što Brisel dopušta nekontrolisani uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.
Taj protest bi trebalo da bude simboličan i da ne ometa mnogo saobraćaj.
 
Gradske vlasti Praga pozvale su Pražane da danas ne dolaze kolima u centar grada.
  • Želja

    19.02.2024 11:12
    Neće ništa postići, a budu li preterivali pojedinci će i tužbu dobiti.
    Narodna izreka glasi: "Ko je jači, taj tabači"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Kuba postaje partnerska država BRIKS-a

Kuba se pridružuje bloku BRIKS-a kao partnerska država, u nadi da će izgraditi pravedniji i demokratskiji svetski poredak, izjavio je danas predsednik te karipske zemlje Migel Dijaz-Kanel.