U Belorusiji u pritvoru umro politički zatvorenik, služio kaznu za "klevetu" Lukašenka

Beloruski opozicioni aktivista Igar Lednik preminuo je u zatvoru gde je služio kaznu za "klevetu" predsednika Aleksandra Lukašenka, saopštili su danas njegova bivša stranka i nevladine organizacije.
U Belorusiji u pritvoru umro politički zatvorenik, služio kaznu za "klevetu" Lukašenka
Foto: Pixabay
"Igar Lednik, bivši član Beloruske socijaldemokratske partije (Gramada), aktivista i novinar, preminuo je u zatvoru u 64. godini", saopštila je ta politička organizacija na Telegramu, a tu vest je potom potvrdila i nevladina organizacija za ljudska prava "Vjasna".
 
Lednik je uhapšen u decembru 2022. godine. Osuđen je na tri godine zatvora za klevetu beloruskog predsednika zbog jedne objave u novinama Socijaldemokratske partije.
U zatvoru mu se zdravlje "znatno pogoršalo", navela je stranka kojom upravljaju aktivisti u inostranstvu.
Organizacija je dodala da je Lednik bio podvrgnut operaciji zbog gastrointestinalnih problema, i da je patio od srčanog oboljenja.
 
Međutim, nije preciziran uzrok ni tačan datum njegove smrti.
 
Represija u Belorusiji je u punom zamahu od predsedničkih izbora 2020. na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko, na vlasti od 1994. i lojalni saveznik predsednika Rusije Vladimira Putina. Tu izbornu pobedu nije priznala opozicija i tada su bili organizovani veliki protesti, koji su ugušeni.
 
Od tada, stotine aktivista, novinara, zaštitnika prava i običnih građana osuđeno je na dugogodišnje zatvorske kazne ili prisiljeno na izgnanstvo.
Procenjuje se da u Belorusiji trenutno ima više od 1.400 političkih zatvorenika.
 
Lednik je peti politički zatvorenik koji je umro u pritvoru u Belorusiji od 2021, prema istom izvoru.
  • KLF

    21.02.2024 13:15
    Vole rusofili da spominu Asanža kad da je to isto, kao da od početka rata iz Rusije nije pobeglo preko milion ljudi.
  • Goran A.

    21.02.2024 05:28
    Lukašenko dictator
    Lukašenko je diktator mladji koji je odgovor diktatoru starijem Putinu.
  • Nikola

    20.02.2024 23:31
    Nazalost svuda je tako, bila to Rusija, Belorusija, SAD ili Srbija i ostale zemlje sveta. Ko na bilo koji nacin napadne vlast ili njene institucije bice proganjan, zatvaran ili na drugi nacin eliminisan. Rusija je zestoko napadana zbog Navalinog a SAD hoce isto da uradi sa Asanzom. Kod nas su novinari ubijani a politicari koji su se protivili rezimu nestajali. Znaci svuda isto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.