Moskva proširila listu političara EU kojima zabranjuje ulazak u Rusiju

Moskva je kao odgovor na 13. paket sankcija koje je uvela Evropska unija proširila listu zvaničnika i političara EU kojima zabranjuje ulazak u Rusiju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Moskva proširila listu političara EU kojima zabranjuje ulazak u Rusiju
Foto: Pixabay
Spisak onih kojima je zabranjen ulazak u Rusiju je proširen na odgovorne za pružanje vojne pomoći Ukrajini i na lica umešana u progon ruskih zvaničnika i ona koja su se zalagala za konfiskaciju ruske državne imovine već blokirane sankcijama Zapada, prenosi TASS.
 
Države EU odobrile su 13. paket sankcija Rusiji protiv oko 200 firmi i pojedinaca optuženih da pomažu Moskvi u nabavci oružja ili da su umešani u ilegalnu deportaciju i vojnu indoktrinaciju ukrajinske dece što Moskva poriče.
Rusko ministarstvo je saopštilo da je Moskva, "reagujući na te neprijateljske akcije, značajno proširila spisak predstavnika evropskih institucija i država članica EU kojima je zabranjen ulazak na teritoriju Rusije".
 
U saopštenju se navodi da su sankcionisani predstavnici službi za sprovođenje zakona i komercijalnih organizacija zemalja EU, kao i građani zemalja EU odgovorni za pružanje vojne pomoći Kijevu.
Na listi su i zvaničnici Saveta Evrope, poslanici država EU, članovi PS OEBS-a i PSSE, koji "sistematski daju agresivne izjave protiv Rusije".
 
Savet Evropske unije je juče, povodom dve godine od početka invazije Rusije na Ukrajinu, uveo 13. paket restriktivnih mera protiv Rusije, a na listi sankcionisanih subjekata je i jedno preduzeće iz Srbije zbog zaobilaženja trgovinskih ograničenja.
 
Nove sankcije uvedene su za 106 pojedinaca i 88 firmi "odgovornih za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteteta i nezavisnosti Ukrajine".
 
Predsednik SAD Džozef Bajden je izjavio da SAD uvode sankcije protiv dodatnih 500 firmi i osoba zbog rata u Ukrajini i smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru.
  • Vidra

    24.02.2024 17:56
    Uf
    Mnogo su se potresli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.