Zakon o zabrani nepoštene trgovinske prakse usvojen u Severnoj Makedoniji

Sobranje Severne Makedonije usvojilo je danas Zakon o zabrani nepoštene trgovinske prakse u lancu snabdevanja poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.
Zakon o zabrani nepoštene trgovinske prakse usvojen u Severnoj Makedoniji
Foto: Pixabay
Tim zakonom se uređuju uslovi i način na koji će se obavljati promet poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i očekuje se da će njegova primena uticati na smanjenje cena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a samim tim i na kvalitet proizvoda.
 
Zakon o zabrani nepoštene trgovinske prakse trebalo bi da zameni odluku Vlade Severne Makedonije o zamrzavanju cena osnovnih prehrambenih proizvoda, pojedinih vrsta voća i povrća, vode i piva, koja je prestala da važi 1. marta, pola godine nakon donošenja.
Prema predlagaču Zakona o zabrani nepoštene trgovinske prakse,  Ministarstvu ekonomije, prvi put je u Severnoj Makedoniji doneto ovakvo zakonsko rešenje u kome je navedeno 26 nepoštenih trgovinskih praksi koje će biti regulisane.
 
Očekuje se da će ovaj zakon eliminisati neopravdan i nesrazmeran prenos ekonomskog rizika sa jednog trgovinskog partnera na drugog, ili nametanje značajne neravnoteže u pravima i obavezama jednog trgovinskog partnera prema drugom.
U Zakonu o zabrani nepoštene trgovinske prakse se navodi i procenat maksimalnog rabata (popusta) koji marketi mogu da traže od proizvođača i dobavljača, koji sada prelaze i više od 30 odsto, pa čak i 40 odsto cene.
 
Ovim zakonskim rešenjem je predviđena lista poljoprivredno-prehrambenih proizvoda gde će rabat biti ograničen na 10 odsto i skladu sa tim će lanci supermarketa konkurisati između sebe, što će uticati na smanjenje cena, saopštilo je Ministarstvo ekonomije Severne Makedonije.
 
Ističe se da Komisija za zaštitu konkurencije prvi put dobija nadležnost da sarađuje sa Evropskom komisijom i organima država članica Evropske unije u postupcima za utvrđivanje nepoštene trgovinske prakse, a posebno da razmenjuju informacije i iskustva o najboljim praksama.
 
Za nepoštovanje odredbi Zakona o zabrani nepoštene trgovinske prakse u lancu snabdevanja poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima predviđene su kazne do 20.000 evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres pogodio Krit

Zemljotres jačine 4,1 stepen pogodio je danas grčko ostrvo Krit, javlja Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC).

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.