U Severnoj Makedoniji u sredu predsednički izbori

U Severnoj Makedoniji će u sredu, 24. aprila, biti održan prvi krug predsedničkih izbora, na kojima će se za mesto šefa države boriti sedam kandidata.
 U Severnoj Makedoniji u sredu predsednički izbori
Foto: Pixabay
Najveće šanse da prođu u drugi krug imaju dosadašnji predsednik Severne Mekedonije Stevo Pendarovski, kojeg u kadidaturi za drugi madat podržava vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i Gordana Siljanovska Davkova, kadidatkinja makedonske opozicione konzervativne partije VMRO DPMNE.
 
Prema poslednjoj objavljenoj anketi Centra za politička istraživanja i komunikacije (CRPC), za Gordanu Siljanovsku Davkovu glasalo bi 20,4 odsto ispitanika, a za Pendarovskog bi glasalo 16,8 odsto ispitanika.
Retorika ta dva kandidata se poslednjih dana, u kampanji koja je formalno počela 4. aprila, zaoštrila toliko da se Pendarovski požalio Komisiji za sprečavanje i zaštitu od diskriminacije da su Siljanovska Davkova i VMRO DPMNE u više navrata, na javnim skupovima i mitinzima, iznosili lične uvrede i klevete na njegov račun, sa elementima govora mržnje.
 
Proevropski političar Pendarovski, koji je je kao zajednički kandidat SDSM i albanske DUI, pre pet godina pobedio Siljanovsku Davkovu u drugom krugu izbora, očekuje da će to uraditi i ovaj put.
Očekivani drugi krug predsedničkih izbora biće održan zajedno sa parlamentarnim izborima 8. maja.
 
Na parmentarnim izborima učestvovaće 17 izbornih lista, a pet koalicija i tri partije su predala liste u svih šest izbornih jedinica.
 
Sve tri najveće partije – SDSM, VMRO DPMNE i DUI na ovim izborima nastupaju u koalicijama sa manjim partijama, a i opozicione partije etničkih Albanaca su se ujedinile u koaliciju "Vredi", u pokušaju da poraze vladajuću DUI, koja je na vlasti više od 20 godina i koju optužuju za kriminal i korupciju.
 
Analitičati procenjuju da će naveći broj madata u parmanentu sa 120 mesta dobiti koalicija "Tvoja Makedonija" opozicione VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, za koju bi, prema anekti CRPC, glasalo 22,8 odsto ispitanika, dok bi glas konkurentskom SDSM i koliciji "Za evropsku budućnost" "dalo 16,3 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.