Stejt department: SAD s ponosom sponzorišu rezoluciju o genocidu u Srebrenici

SAD s ponosom sponzorišu predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji su predstavile Ruanda, Nemačka i Bosna i Hercegovina, saopšteno je iz Stejt departmenta.
Stejt department: SAD s ponosom sponzorišu rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Foto: Pixabay
"Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, u skladu su sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih nacija da priznaju i obeleže i druge slučajeve genocida", saopštio je Stejt department u odgovoru na pitanje Glasa Amerike.
 
U saopštenju je ukazano da su Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Hagu, potvrdili činjenicu da je u Srebrenici u julu 1995. počinjen genocid.
Takođe, navedeno je i da su Sjedinjene Države podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid na drugim mestima u svetu - koje su potvrdili međunarodni sudovi.
 
"Komemoracija istorijskih istina i prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja. Imajući u vidu nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države veruju da je važno na ovaj način obeležiti sećanje na genocid u Srebrenici", piše u odgovoru Stejt departmenta.
Ukazuje se i da rezolucija nije usmerena ni protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi.
 
U sedištu UN u Njujorku održavaju se neformalne konsultacije o nacrtu rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.
 
Kako je objavljeno na zvaničnoj stranici UN, konsultacije o nacrtu nazvanom "Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici 1995" sazvale su stalne misije Nemačke i Ruande, zajedno sa misijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Holandije, Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i Sjedinjenih Država, prenosi Glas Amerike.
 
Predlog rezolucije bi na dnevnom redu trebalo da se nađe početkom maja.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Njujorku gde nastavlja razgovore sa predstavnicima VIŠE zemalja uoči glasanja Generalne skupštine o rezoluciji o danu sećanja na genocid o Srebrenici, ukazujući, kako je rekao, na sve opasnosti koje takva jednostrana i iznuđena rezolucija može da donese regionu, međunarodnom pravnom poretku i samim UN".
  • Krk u brk

    25.04.2024 08:56
    SerBske patriJote na aparatima sikcu od zla ali nikako da se pomire sa cinjenicama.
  • Zašto da ne

    24.04.2024 15:53
    Ako
    Možete da se izborite istinom i kulturom da nije bio genocid, a ako imate sredstava i energije, dokažite da su Amerikanci genocidan narod, Vučić je to i obećao, a pominjao je neke druge
  • Хајнал

    24.04.2024 14:51
    Вестерн геноцид
    Колико су они вешти у прикривању и игнорисању својих злочина говоре нам и њихови "историјски вестерн филмови" у којима су окупатори приказани као невини насељеници, а домицилни народ као крволочни дивљаци који убијају "добрице" и све је тако то претстављено да и данас док гледам те филмове имам тај осећај правде и истине које су нам они кварно неметали, и сад да им ми верујемо да су њихове тврдње и намере поштене!?То је као кад лопов виче:'Држ'те лопова".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.