Ekspertski izveštaj: Deca ne bi trebalo da koriste telefone pre 13. godine

Deca ne bi trebalo da koriste smart-telefone pre navršene 13. godine.
Trebalo bi im zabraniti pristup konvencionalnim društvenim medijima poput TikToka, Instagrama i Snepčeta sve do navršene 18. godine, navodi se u ekspertskom izveštaju koji je naručio predsednik Francuske Emanuel Makron.
 
Makron je zatražio da eksperti predlože smernice za korišćenje pametnih telefona u dečijoj populaciji želeći da preduzme odlučne korake u ograničavanju njihove izloženosti negativnom uticaju ove tehnologije, prenosi londonski Guardian.
Međutim, za sada nije jasno kako bi nakon objavljivanja ovog izveštaja francuska vlada dalje mogla da postupa.
 
Predsednik Makron je u januaru ove godine najavio da su u Francuskoj "moguće zabrane i ograničenja".
U izveštaju je navedeno da bi deca trebalo da budu zaštićena od "strateškog pristupa industrije tehnologije usmerenog na zaradu, koji pokušava da zarobi pažnju dece, koristeći sve oblike kognitivnih mogućnosti kako bi ih vezala za ekrane, kontrolisala ih, ponovo angažovala i unovčila".
 
Deca postaju "roba" na novom tehnološkom tržištu, navodi se u izveštaju i dodaje: "Želimo da industrija zna da vidimo šta rade i nećemo im dozvoliti da prođu nekažnjeno".
 
Studija koju su sprovodili naučnici i stručnjaci tokom tri meseca, a koju su vodili neurolog Servan Muton i Amin Benjamina, šefica psihijatrije na odeljenju za bolesti zavisnosti u bolnici Pol-Brus, predočava da deca mlađa od tri godine ne bi trebalo da budu izložena video ekranima, uključujući i televiziju i da nijedno dete ne bi trebalo da ima telefon pre navršenih 11 godina.
  • Ivana

    01.05.2024 16:29
    @ja ja
    Izgleda da je samo vazno dati negativan komentar na sve. Izvestaj su potpisali neurolog i sefica odeljenja za bolesti zavisnosti, psihijatar. Pitam se koja je vasa profesija, i kako ne primecujete kakve negativne posledice imaju deca i mladi zbog broja sati koje provode na mrezama. Pohvalno je sto pokusavaju nesto da urade po tom pitanju.
  • ja ja

    01.05.2024 14:45
    Obozavam ove "experte" koji na arbitrarne nacine odredjuju ko sta kada moze/sme...naravno da je besmisleno dati nekom od 5-10g telefon jer sta ce mu/joj,isto kao sto je i bolesno stavljati satove na njih da bi mogli da ih pratite gde su..to treba vi da radite a ne sat ,a svako treba da ima prava na malo privatnosti pa cak i oni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Jak zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros region istočne Turske, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).