Policija isterala demonstrante sa Njujorškog univerziteta

Američka policija isterala je danas studente, propalestinske demonstrante, sa Njujorškog univerziteta (NYU) na poziv zvaničnika te ustanove.
Policija isterala demonstrante sa Njujorškog univerziteta
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je poslednja u nizu policijskih akcija nakon više nedelja propalestinskih protesta na kampusima univerziteta širom SAD tokom kojih je uhapšeno gotovo 2.200 osoba.
 
Policija je često intervenisala u opremi za suzbijanje demonstracija, sa taktičkim vozilima i šok bombama da bi uklonila šatore koje su studenti postavili u okupiranim studentskim zgradama. 
Zamenik komesara policije Kaz Dotri je na mreži X napisao da je univerzitet NYU tražio pomoć policije da rasturi ilegalni šatorski kamp na imovini Univerziteta. On je napisao da se policija nalazi na univerzitetu, a za sada nema informacija o mogućim hapšenjima.
 
Ranije ove nedelje više od 100 osoba je privredeno tokom policijske akcije na Univerzitetu Kolumbija, takođe u Njujorku, gde su počeli protesti i dizanje šatora zbog rata Izraela i palestinskog Hamasa.
Rano u četvrtak policija je intervenisala protiv demonstranta na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA), gde je na kraju privedeno najmanje 200 demonstranata pošto su stotine njih odbile da poslušaju naređenje da se raziđu, a neki su formirali ljudske lance pred policijom. 
 
Policija je rasturila barikade od drveta, metalnih ograda i kanti za smeće i zatim uklonila šatore.
 
Protesti studenata koji traže da univereziteti prestanu da posluju sa Izraelom i kompanijama koje smatraju da podržavaju rat u Gazi proširili su se na kampusima širom SAD.
 
Izrael je osudio proteste kao antisemitske, dok kritičari Izraela kažu da ta zemlja koristi te optužbe da bi ućutkala protivnike.
 
Iako su neki demonstranti snimljeni kako daju antisemitske izjave ili nasilne pretnje, organizatori protesta od kojih su neki i Jevreji, kažu da je to miran pokret da se odbrane paletsinska prava i da je protest protiv rata.  
 
Predsednik SAD Džo Bajden juče je stao u odbranu prava studenata na mirne proteste, ali je osudio nerede izazvane na kampusima proteklih dana.
  • Б

    05.05.2024 00:26
    Питање
    Ко заправо влада твојом земљом? Онај којега не смеш да критикујеш. Не постоје "ауторитарне" земље; постоје само оне где се зна ко је газда и оне где се газда скрива, док га неки догађај не истера на чистину, као бубу испод камена.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.