Bajden pozvao na oslobađanje svih zatvorenih američkih novinara

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je na oslobađanje svih američkih novinara i poručio povodom Svetskog dana slobode medija da novinarstvo ne bi smelo da bude zločin nigde u svetu.
"Američki novinari Evan Gerškovič i Alsa Kurmaševa uhapšeni su u Rusiji u vezi sa radom za Vol strit žurnal i Radio slobodna Evropa ", kazao je američki šef države.
 
Kurmaševa koja ima dvojno američko i rusko državljanstvo od 18. oktobra 2023. nalazi se u ruskom pritvoru pod optužbom da je prekršila zakon o tzv. stranim agentima, za koji kritičari i grupe za ljudska prava navode da Kremlj koristi u cilju suzbijanja bilo kakvog oblika neslaganja.
Kurmaševa, koja ima 47 godina, optužena je za širenje neistina o ruskoj vojsci, te joj, bude li osuđena, preti do 10 godina zatvora, piše RSE.
 
RSE i američka vlada navode da su optužbe odmazda za njen rad kao novinarke tog medija.
Gerškovič je u pritvoru od marta 2023. na osnovu optužbi za špijuniranje, koje on i list za koji piše oštro poriču, rekavši da je novinar samo radio svoj posao kada je uhapšen.
 
"Na Svetski dan slobode medija, SAD pozivaju na hitno i bezuslovno oslobađanje svih novinara koji su stavljeni iza rešetaka jer samo rade svoj posao", rekao je Bajden.
 
On je pomenuo i Ostina Ticea, američkog frilens novinara koji je otet i zatočen u Siriji od 2012. godine.
  • Nemoj da me...

    03.05.2024 21:45
    Nesto se ne secam da si se, ne zalagao vec mozda samo zapitao za sudbinu Gonzalo Ángel Quintilio Lira López-a u Ukrajini.
  • Dragan

    03.05.2024 19:12
    прво
    Бајден прво да се побрине за ослобађање Асанжа, престанак прогона Сноудена и престанак шиканирања Карлсона. Али то је поспани, сенилни Џо заборавио
  • Boško

    03.05.2024 18:57
    Creepy uncle Joe
    Asanž?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.