VIDEO: Više od 50.000 građana ponovo protestovalo u Gruziji protiv zakona o stranim agentima

Oko 50.000 demonstranata marširalo je ulicama gruzijske prestonice protestujući protiv Zakona o transparentnosti stranog uticaja, poznatog kao zakona o "stranim agentima".
VIDEO: Više od 50.000 građana ponovo protestovalo u Gruziji protiv zakona o stranim agentima
Foto: Beta/AP
Učesnici protesta tvrde da je taj zakon inspirisan sličnim zakonom koji je u Rusiji korišćen za suzbijanje neslaganja sa vladajućom politikom.
 
Skup je usledio dan nakon što je gruzijski premijer Irakli Kobahidze rekao da će vlada nastaviti proceduru usvajanja zakona uprkos protivljenju, kako je rekao, "zavedenih" mladih koji osećaju ogorčenost prema Rusiji.
Učesnici "Marša Evrope", koji je krenuo sa tri prestoničke lokacije, stigli su na Trg Evrope, gde je održan protest na kom je intonirana himna Gruzije, javio je gruzijski portal Interpres.
 
Okupljeni su nosili zastave Gruzije i Evropske unije, kao i transparente sa natpisima "Snaga je u jedinstvu, snaga je u Evropi", "Da Evropi, ne ruskom zakonu".
 
Tokom marša, u više ulica Tbilisija bio je blokiran saobraćaj.
 
Bivši premijer i lider gruzijske vladajuće partije "Gruzijski san", koja je predlagač zakona, Irakli Garibašvili, poručio je da je služenje interesima strane države izdaja interesa Gruzije. 
 
"Nije važno u kojoj ste državi agent, da li je u pitanju Rusija, Amerika, Afrika ili Azija - nije važno, agent je agent. Radnja agenta je kažnjiva, to je izdaja", naveo je on.
 
Očekuje se da će gruzijski parlament u ponedeljak započeti debatu o trećem i konačnom čitanju zakona o stranim agentima.
 
Prema predlogu zakona, organizacije koje primaju više od 20 odsto finansijskih sredstava iz inostranstva morale bi da se registruju kao "agenti stranog uticaja".
  • Plaćač poreza

    12.05.2024 19:43
    Pogledajte geografski položaj Srbije i Gruzije. Gruzijci se ne boje da kažu da žele da budu i da jesu deo Evrope i da ne žele Rusiju. Neki ljudi u Srbiji misle da su deo Rusije i ako se nalaze u centru Evrope.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.