VIDEO: Položeni venci u Donjoj Gradini povodom Dana sećanja na žrtve Jasenovca

Polaganjem venaca na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina, danas je odata pošta žrtvama koncentracionog logora Јasenovac.
Time je počelo obeležavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) od 1941. do 1945. godine.
 
U ime institucija Republike Srpske, Srbije i Crne Gore vence su položili predsednik RS Milorad Dodik, premijer Srbije Miloš Vučević i predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.
Vence su položili i srpska članica Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić i premijer RS Radovan Višković.
 
Cveće i vence su položili i predsednica banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svetskog rata Dobrila Kukolj, ambasador Izraela za BiH sa sedištem u Tirani Galit Peleg, predsednik Udruženja Roma Srbije Dragoljub Arsović, kao i ostale delegacije.
Dan sećanja obeležava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih logora smrti u Evropi tokom Drugog svetskog rata. Logor Jasenovac formiran je u avgustu 1941. godine i bio je aktivan do aprila 1945. godine, kada su logoraši organizovali proboj u pokušaju da se spasu.
 
 
Kroz njega su prošle i u njemu stradale stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista drugih nacionalnosti.
  • Kozara

    13.05.2024 05:50
    Odličan govor Gideona Grajfa, kaže da su oni koji umanjuju broj ubijenih u Jasenovcu izdajnici svoga naroda
  • Lepo

    12.05.2024 13:36
    Što
    Polažu vence,da su pravi političari podneli bi Rezoluciju o genocidu sve sa dokazima,pa da vidimo.Zverstva nikad ne zastarevaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.