Grčka i EU negoduju što nova predsednica Severne Makedonije nije izgovorila pun naziv svoje zemlje

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je ocenilo da je nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova grubo prekršila Prespanski sporazum tih dveju država iz 2018. godine.
Siljanovska Davkova je prilikom polaganja zakletve nazvala svoju zemlju samo Makedonijom uprkos tome što je u tekstu zakletve koju je najpre čitao predsednik odlazećeg Sobranja Jovan Mitreski pozivajući Silijanovsku da ga ponavlja za njim naveden naziv Severna Makedonija.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Grčke kaže da je time Siljanovska Davkova "flagrantno prekršila" ne samo sporazum s Grčkom o izmeni naziva zemlje, nego i Ustav Severne Makedonije kojim je zvanično uveden taj naziv.
U znak protesta ambasadorka Grčke u Severnoj Makedoniji Sofija Filipidu je napustila današnju svečanost u Skoplju.
 
Grčko ministarstvo u saopštenju upozorava da "bilateralni odnosi, kao i evropski put Severne Makedonije zavise od pune primene Prespanskog sporazuma i pre svega od upotrebe ustavnog naziva te države".
Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen je Severnoj Makedoniji poručila: "Poštujte Prespanski sporazum".
 
Ona je na platformi X napisala: "Da bi Severna Makedonija nastavila svoj uspešan put ka članstvu u EU, od najveće je važnosti da nastavi reformski kurs i da u potpunosti poštuje svoje obavezujuće sporazume, uključujući i Prespanski".
 
Sličnu izjavu je potom dala i Spoljnopolitička služba EU (EEAS) i izrazila žaljenje zbog izjave nove predsednice Severne Makedonije.
  • Realista

    12.05.2024 23:19
    rok trajanja
    Dajem joj godinu dana na funkciji - velikodušno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.