Predsednica Severne Makedonije: Naše mesto je nesumnjivo u Evropskoj uniji

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova je danas ocenila da je budućnost njene zemlje nesumnjivo u Evropskoj uniji.
Predsednica Severne Makedonije: Naše mesto je nesumnjivo u Evropskoj uniji
Foto: Beta/AP
Dodala je da napredak u ispunjavanju kriterijuma trpi zbog političkih okolnosti i poteza za koje su odgovorne i pojedine članice Unije.
 
Njen kabinet je saopštio da je ona to rekla na sastanku sa šefom Delegacije Evropske unije u Skoplju Dejvidom Girom, ukazavši na potrebu napretka u procesu ka članstvu u Evropskoj uniji kao strateškom cilju države i opredeljenju većine makedonskih građana.
"Naša budućnost nesumnjivo je u Evropskoj uniji, a mesto naše države je za istim stolom sa evropskim državama sa kojima nas spajaju istorijske, kulturne i moralne tradicije i vrednosti", rekla je nova predsednica Severne Makedonije, koja je na dužnost stupila u nedelju, 12. maja.
 
Izrazila je spremnost za punu saradnju s Delegacijom EU u Skoplju u procesu pridruživanja Severne Makedonije, istakavši značaj te delegacije kao svojevrsnog koordinatora aktivnosti EU njenoj zemlji.
Siljanovska Davkova je istakla spremnost da doprinese izgradnji jedinstva u vezi s pitanjima od nacionalnog i državnog interesa i da doprinese obezbeđivanju političkog i društvenog konsenzusa u vezi s reformskom agendom i donošenjem zakona za koje je "predviđena evropska zastava" da bi se izbegle njene zloupotrebe što je u proteklom periodu zabeležila i sama EU.
 
Predsednica Severne Makedonije je na sastanku sa šefom Delegacije EU rekla da, "uprkos visokom stepenu pripremljenosti makedonske administracije i stečenom iskustvu, napredak u ispunjavanju kriterijuma trpi zbog političkih okolnosti i poteza za koje su odgovorne i određene zemlje članice EU".
 
"U tom kontekstu, ona je ukazala na potrebu vraćanja vere u meritorni proces integracije, sa fokusom na ispunjavanje kopehhaških kriterijuma", piše u saopštenju.
  • Sasa

    14.05.2024 19:49
    Ma kako da ne sve ste ko i mi spremni, mada ako je Bugarska u eu onda mozemo i mi ostala sirotinja..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.