Indonezija "seje oblake" da spreči dalje padavine nakon poplava

Indonežanske vlasti su započele sa "sejanjem oblaka" kako bi se sprečile dalje padavine nakon što su tokom vikenda Sumatru pogodile bujične poplave u kojima je poginulo najmanje 58 osoba i 35 nestalo.
Indonezija "seje oblake" da spreči dalje padavine nakon poplava
Foto: Beta/AP
"Sejanje oblaka" je manipulisanje postojećim oblacima da bi se dovelo do nastanka više ili manje kiše.
 
To može da se uradi uz pomoć aviona iz kog se u oblake izbacuju hemikalije, ako se želi kiša oslobađaju se hemikalije koje podstiču oblake da proizvedu veće kapljice vode, a ako treba da se ona potisne, koriste se hemikalije koje podstiču stvaranje manjih kapljica u oblacima.
Monsunske kiše su tokom vikenda izazvale klizište blata i hladne lave sa planine Merapi, što je dovelo do izlivanja reka iz korita u četiri okruga,  potopljeno je oko 79 domova i zgrada i nateralo više od 1.500 porodica da napuste svoje domove, saopštio je portparol Nacionalne agencije za upravljanje katastrofama Abdul Muhari.
 
On je rekao da je do danas iz mulja i reka izvučeno 58 tela, uglavnom u najteže pogođenim okruzima Agam i Tanah Datar, dok spasioci tragaju za 35 osoba koje se vode kao nestale, a najmanje 33 meštana je povređeno.
Direktor Agencije za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku Indonezije Dvikorita Karnavati rekao je da se narednih dana prognozira da će biti još pljuskova i da će se opasnost od ekstremnih padavina nastaviti do sledeće nedelje.
 
Karnavati je rekao da je avion vazduhoplovnih snaga danas poslat da ispaljuje rakete sa hemikalijama u oblake, u pokušaju da natera oblake da puste vodu i rasprše se pre nego što stignu do pogođenih područja, kao i do grada Padanga, glavnog grada provincije.
 
Indonežanska tehnološka agencija, poznata kao BPPT, navela je u saopštenju da će svi kišni oblaci koji se kreću ka četiri okruga Zapadne Sumatre biti gađani natrijum hloridom ili solju.
 
Indonežanske vazduhoplovne snage udružile su se sa tehnološkom agencijom te zemlje kako bi danas sprovele tri runde "sejanja" oblaka, rekao je Karnavati, dodajući da će se dalje akcije odvijati po potrebi. Za danas je pripremljeno oko 15 tona hemikalija.
  • Slucaj

    15.05.2024 13:04
    Ala ce nam se ovo osvetiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.