Zvaničnici u Slovačkoj: Fico i dalje na operaciji, stanje izuzetno teško

Stanje premijera Slovačke Roberta Fica je izuzetno teško i on je i dalje na operaciji u bolnici Ruzvelt u Banskoj Bistrici, saopštio je večeras potpredsednik Vlade i ministar odbrane Robert Kalinak.
"Doživeli smo zaista tragičan dan, koji za nas znači da se borimo za život premijera", rekao je Kalinak i dodao da za sada nema lepih vesti i da ima poverenje u lekare.
 
"Prema informacijama kojima raspolažemo, (Fico) je zadobio tešku politraumu od nekoliko prostrelnih rana i njegovo stanje je izuzetno teško", rekao je ministar odbrane.
 
Prema izveštajima pojedinih slovačkih medija, na Fica je pucao 71-godišnji je pisac Juraj Cintulai.
 
Mediji navode da je reč o bivšem službeniku obezbeđenja u trgovačkom centru, autoru tri zbirke poezije i članu društva pisaca.
Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok rekao je da će napad na Roberta Fica biti istražen "što je pre moguće", i dodao da Slovačka "proživljava najgori dan svoje demokratije".
"Prvi put za 31 godinu naše demokratske suverene republike desilo se da je neko odlučio da političko mišljenje iskaže ne na izborima, već oružjem", napisao je Šutaj-Eštok na Fejsbuku.
 
On je dodao da pokušaj atentata "zaslužuje zajedničku i nedvosmislenu osudu", ali je upozorio na opasnost od "širenja političke mržnje".
Na internetu su se pojavile tvrdnje svedoka da je napadač prvo viknuo na Roberta Fica, koji mu je potom prišao da se rukuje. Zatim je pucao u njega.
 
Muškarca je policija uhapsila odmah nakon napada. Trenutno je u pritvoru, a slučaj je preuzela Nacionalna kriminalistička agencija.
 
Sin napadača kaže da ne zna šta je njegov otac nameravao ovim, niti da je ikada otvoreno pominjao ovakav čin nasilja.
 
On je takođe negirao da je njegov otac psihijatrijski pacijent.
 
Političku biografiju premijera Slovačke koji je danas ranjen, čitajte OVDE.
  • Otpornik

    15.05.2024 21:41
    NATO
    Ako prezivi, treba odmah da pokrene pitanje izlaska Slovacke iz NATO i EU, inace ce mu isti doci glave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Jak zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros region istočne Turske, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).