Premijer Slovačke i dalje u životnoj opasnosti

Stanje slovačkog premijera Roberta Fica, na koga je izvršen atentat, stabilizovano je, ali je on i dalje u životnoj opasnosti, izjavio je danas vicepremijer i ministar odbrane Robert Kalinjak.
"Stanje je i dalje teško. Tim lekara u Ruzveltovoj bolnici u Banskoj Bistrici ulaže ogromne napore da se krene ka povoljnoj prognozi. Ne mogu da kažem da pobeđuju i da je prognoza povoljna, jer rane od četiri metka su tako teške da treba još sačekati. Uspeli su da stabilizuju stanje, ali premijer nije van životne opasnosti", kazao je Kalinjak novinarima.
 
Kalinjak, koji spada u Ficove najbliže saradnike, apelovao je na sve da ulože napore na smirivanju strasti i zamolio medije da navode samo činjenice i da prestanu da se utrkuju ko će brže objaviti neproverenu vest, kakvih se pojavilo mnogo poslednjih sati.
Ministar unutrašnjih poslova Slovačke Matuš Šutaj Eštok rekao je da je stavljen embargo na davanje informacija o istrazi, ali je potvrdio da vlasti posle saslušanja napadača, 71-godišnjeg Juraja Cintule, uzimaju u obzir samo jednu verziju - da je reč o politički motivisanom pokušaju ubistva.
 
"Kazao nam je da se ne slaže sa politkom sadašnje vlade, sa izmenama u pravosuđu. Ne slaže se sa obustavljanjem pomoći Ukrajini i ne slaže se sa izmenama u javnom radio i tv servisu", naveo je Šutaj Eštok.
Ministar unutrašnjih poslova je kazao da napadač nije bio član nijedne radikalizovane grupe, ni leve ni desne.
 
"Reč je o vuku samotnjaku, čije je delanje ubrzalo nezadovoljstvo ishodom predsedničkih izbora. Učestvovao je na više antivladnih demonstracija od prošle godine", kazao je Šutaj Eštok.
 
Policija je na društvenim mrežama identifikovala više slučajeva odobravanja atentata na premijera i pretnji da će biti izveden napad na nekog drugog političara.
 
"Policija proverava 32 slučaja slavljenja atentata (na Fica) na društvenim mrežama. Svi će biti saslušani i odgovaraće pred zakonom", kazao je slovački ministar unutrašnjih poslova.
 
Iako se očekivalo da vlada posle današnje sednice Saveta bezbednosti Slovačke odredi ko će zameniti Fica dok se ne oporavi, Kalinjak, koji je bio viđen u toj ulozi, rekao je da je odluka o tome odložena "dok ne iskrsne situacija da neko mora da preuzme dužnost premijera".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.