Iranska vlada uverava narod: Smrt predsednika neće dovesti ni do najmanjeg poremećaja

Iranska vlada prenela je uveravanje da smrt predsednika te države Ebrahima Raisija nakon pada helikoptera neće dovesti "ni do najmanjeg poremećaja u upravljanju" zemljom.
Iranska vlada uverava narod: Smrt predsednika neće dovesti ni do najmanjeg poremećaja
Foto: Beta/AP
"Predsednik iranskog naroda, neumorni radnik... žrtvovao je svoj život za naciju. Dajemo uveravanja vernoj naciji da uz pomoć Boga i podršku naroda neće biti ni najmanjeg poremećaja u upravljanju zemljom", navedeno je u saopštenju vlade. 
 
Iranski predsednik Ebrahim Raisi, ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan i drugi zvaničnici pronađeni su mrtvi na mestu pada helikoptera jutros posle višesatne potrage za letelicom u planinskoj oblasti na severozapadu zemlje, javili su prethodno državni mediji.
Helikopter je nestao u nedelju popodne dok je nadletao planinsku i šumovitu oblast u teškim vremenskim uslovima sa kišom i izgubio se u gustoj magli.
 
Među poginulima su i guverner provincije Istočni Azerbejdžan, glavni imam oblasti, kao i šef obezbeđenja predsednika i tri člana posade.
Olupina je nađena u zoru, a spasioci su ubrzo rekli da nema nikakvog znaka koji pokazuje da su putnici u helikopteru živi, izveštava državna televizija. 
 
Prema iranskom Ustavu, u slučaju smrti ili nemogućnosti predsednika da vrši dužnosti vođenje zemlje preuzima potpredsednik, u ovom slučaju Mohamad Mokber. Zajedno sa šefovima parlamenta i pravosuđa on nadgleda izbore za novog predsednika u roku od najviše 50 dana, a to uz potvrdu vrhovnog vođe zemlje, koji ima poslednju reč o svim državnim pitanjima u Iranu.

Teme

Iran
  • Particulare matter

    20.05.2024 16:03
    Sećamo se Atefeh Rajabi Sahaaleh, 16 godina, Javno obešena do smrti od Islamskog režima u Iranu zbog toga što je silovana. Da, dobro ste čuli.
    Ona je kažnjena smrću po islamskom šerijatskom zakonu zbog toga što je silovana.
  • Plaćač poreza

    20.05.2024 08:53
    Anticivilizacija i tirani sopstvenog naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.