Prošle godine bilo 168 slučaja gubitka ili krađe radioaktivnog materijala

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poziva na bolju zaštitu radioaktivnog materijala pri transportu jer se beleži velik broj gubitaka ili krađa.
Prošle godine bilo 168 slučaja gubitka ili krađe radioaktivnog materijala
Foto: Pixabay
Prošle godine 31 država prijavila je ukupno 168 slučajeva krađe ili gubitka radioaktivnog materijala. 
 
IAEA je to objavila u ponedeljak, na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču. Ti brojevi su u skladu s dugoročnim prosekom. Od 1993, kad su počeli da se prikupljaju ti podaci, bilo je više od 4.200 takvih slučajeva. 
IAEA, agencija Ujedinjenih naroda, saopštila je kako se više od polovine krađa i gubitaka događa tokom transporta. Često je reč o ozračenom metalnom otpadu, tehničkoj opremi s izvorima zračenja ili medicinskim proizvodima. 
Elena Buglova, čelnica Odeljenja za nuklearnu sigurnost IAEA-e, upozorila je da ti brojevi pokazuju da nuklearni i drugi radioaktivni materijali "ostaju ranjivi na sigurnosne pretnje tokom transporta", što naglašava važnost jačanja bezbednosnih mera. 
 
IAEA veruje kako je vrlo retko reč o kriminalnim događajima. Prošle godine je samo šest incidenata povezano s kriminalom. Većina slučajeva odnosila se na odlaganje ili prevoz radioaktivnog materijala bez odgovarajuće autorizacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.