Norveška uvodi dodatna ograničenja za Ruse

Norveške vlasti su saopštile da će uvesti dodatna ograničenja za osobe koje dolaze iz Rusije.
Norveška uvodi dodatna ograničenja za Ruse
Foto: Pixabay
Kako je navedeno, onima s turističkim vizama koje je ta zemlja izdala pre pooštravanja propisa 2022. godine ili koje je izdala druga evropska država, biće zabranjen ulazak počev od sledeće nedelje.
 
Ministarka pravde Norveške Emili Enger Mel je rekla da su nova ograničenja odgovor na "rusku nezakonitu agresiju protiv Ukrajine".
Enger Mel je rekla da će biti napravljeni izuzeci od novih ograničenja ulaska, koji će se odnositi na ljude koji posećuju bliske rođake u Norveškoj ili za Ruse koji rade ili studiraju u toj zemlji.
 
Oni koji žive uz granicu imaju sertifikate o prebivalištu na granici.
Ostalim Rusima koji planiraju da uđu u Norvešku zbog turizma ili "drugih nebitnih svrha" biće odbijen ulazak, rekla je ona.
 
Zabrana stupa na snagu sledeće srede.
 
Prošle nedelje uticajni dnevni list Aftenposten javio je da je bezbednosna agencija (PST) zabrinuta da Rusi koji prikupljaju obaveštajne podatke ulaze u zemlju na jedinom graničnom prelazu Storskog u blizini grada Kirkenesa.
 
Šefica kontrašpijunaže PST Inger Haugland rekla je u sredu da "Rusija planira da vrši sabotaže u evropskim zemljama kako bi oslabila ukrajinske odbrambene sposobnosti", ali nije iznela više detalja. 
Takođe, u sredu je PST ažurirala svoju procenu rizika, navodeći da se, "kako izgleda", povećala pretnja od sabotaže protiv norveških kompanija proizvođača oružja koje ide u Ukrajinu.
 
Norveška vlada je pre dve godine prestala da izdaje turističke vize Rusima. U septembru prošle godine je stupila na snagu zabrana putničkim automobilima sa ruskim registracijama da ulaze u tu zemlju, na osnovu sankcija EU protiv Moskve zbog njenog rata protiv Ukrajine.
  • srdjan

    23.05.2024 17:13
    @BRiksovanje,

    Aman, kad ce(te) vise da pobegnete konacno od zapada, od kog "beze vec godinama"... osim njihovih gradjana koji beze KA zapadu.

    Pozdrav iz EU/NATO zapadne drzave
  • Marko

    23.05.2024 15:40
    @Briksovanje
    Zamisli koliko treba da ti bude ispran mozak da veruješ u to? Jeste, eno migracije pokazuju, svi se sele u Rusiju, ispraznio se zapad svi odoše u Briks. Sad će i Bajden da se preseli u Kinu. Ahahah
  • Briksovanje

    23.05.2024 13:42
    Plaćač poreza @ Botino neobrazovana, iza Rusije je 80% planete, kakva crna izolovanost, od zapada svi normalni beze!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.