UN: Iran ima zalihe uranijuma gotovo do nivoa potrebnog za atomsku bombu

Iran je dodatno uvećao svoje zalihe uranijuma obogaćenog gotovo do nivoa za upotrebu u sklopu nuklearnog oružja.
UN: Iran ima zalihe uranijuma gotovo do nivoa potrebnog za atomsku bombu
Foto: Pixabay
To pokazuje poverljivi izveštaj Međunarodne agencije Ujedinjenih nacija za atomsku energiju (IAEA) do kojeg je Asošijeted pres došao.
Prema izveštaju, Iran sada poseduje 142,1 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 odsto, što je za 20.6 kilograma više u odnosu na podatke iz poslednjeg izveštaja, sačinjenog u februaru 2024. godine.
 
Obogaćenost uranijuma do 60 odsto čistoće samo je na mali, tehnički korak daleko od obogaćenosti do nivoa od 90 odsto - što je podobno za ugradnju u nuklearnu bojevu glavu.
Izveštaj pokazuje da ukupne iranske zalihe obogaćenog uranijuma iznose 6.201,3 kilograma, što je uvećanje od 675,8 kilograma u odnosu na poslednji izveštaj IAEA.
 
IAEA navodi u novom izveštaju da Teheran još nije povukao svoju odluku iz septembra 2023. godine kojom je zabranjen nadzor njegovog nuklearnog programa, ali je dodao da očekuje da Iran "to učini u sklopu tekućih konsultacija Agencije i Irana".
 
U saopštenju se navodi i da su pogibije iranskog predsednika i šefa diplomatije u helikopterskom udesu dovele do pauze u razgovorima IAEA i Teherana o unapređenju saradnje.
  • procena

    28.05.2024 11:27
    Iran ima bar 20 nuklearnih glava, a Kina 1000.
    Nemoguće je da Kina sa takvom privredom ima samo 200 nuklearnih glava kao što je imala pre 30 god. A Iran toliko dugo da radi na bombama i da nije napravio već 20 nemoguće.
  • Gagi

    27.05.2024 22:12
    Gagi
    Iran ima odavno Nuklearnu bombu zato ih zapad nesme mnogo cimati! Nisu oni glupi Iracani koje su unistili i skoro zbrisali! Emirate su preveslali dolarima i glamurom dok im neiscede i zadnju kap nafte!
  • Popaj

    27.05.2024 21:50
    Da nema i oruzje za masovno unistenje,kao onomad Irak?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Još dva šumska požara u blizini Atine

Zbog dva velika šumska požara u blizini Atine, lokalne vlasti su izdale hitna naređenja da se neki stanovnici evakuišu, a drugi ostanu kod kuća i zatvore prozore kako bi se zaštitili od dima.

Sutra počinje mađarsko predsedavanje EU

Šestomesečno predsedavanje Savetu EU Mađarske počinje sutra a jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja.