EU razmatra uvođenje sankcija Izraelu

Ministri spoljnih poslova EU prvi put su vodili "značajnu diskusiju" o uvođenju sankcija Izraelu ako se ne bude ponašao u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.
EU razmatra uvođenje sankcija Izraelu
Foto: Beta/AP
To je izjavio irski ministar spoljnih poslova Mišel Martin.
 
"Postojao je vrlo jasan konsenzus o potrebi da se podrže međunarodne humanitarne pravne institucije", rekao je Martin novinarima nakon sastanka Saveta za spoljne poslove, prenosi Politiko.
Međunarodni sud pravde presudio je u petak da Izrael mora odmah da zaustavi ofanzivu u Rafi, u južnom pojasu Gaze, i da otvori granični prelaz Rafa, kako bi humanitarna pomoć mogla nesmetano da stiže u tu enklavu.
 
Izrael ne samo što je nastavio napade na Rafu, već je u nedelju bombardovao izbeglički kamp i usmrtio najmanje 45 Palestinaca, od kojih su više od polovine bile žene, deca i starci.
Prvi put na jednom sastanku EU video sam značajnu diskusiju o sankcijama, rekao je Martin i dodao da među državama članicama postoji velika zabrinutost u vezi sa nepoštovanjem jasne presude MSP, jer je Unija uvek podržavala nezavisnost tog suda i potrebu da se nacije povinuju njegovim odlukama.
 
"Jedan od zaključaka je bio da se sazove sastanak Saveta za pridruživanje EU-Izrael da bismo izrazili našu ozbiljnu zabrinutost i zahtevali od Izraela da poštuje naloga Suda", rekao je Martin.
 
Iz izraelskog odeljenja za strane medije rekli su Politiku da ne mogu da komentarišu Martinove izjave i istakli da se istražuju okolnosti pod kojima je došlo do pogibije civila u izbegličkom kampu u Rafi.
  • Pravdoljub

    28.05.2024 10:06
    Koje licemerje EU
    "EU razmatra uvođenje sankcija Izraelu.."
    - Tek sada, posle 34.000 ubijenih palestinskih civila !? Koje licemerje EU ! A da je Srbija likvidirala 3-4 albanska kriminalca ili terorista, sankcije bi nam bile uvedene za 2-3 dana...možda i isto poslepodne.
  • gaston

    28.05.2024 07:36
    Licemerni evropljani nikad nisu imali probleme od suživota sa Jevrejima, osim možda zavisti. Ali arapski kvartovi u njihovim gradovima su već nešto, zbog čega bi morali brinuti.
    Bolje da ostave Izrael na miru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.