Španija, Irska i Norveška danas će zvanično priznati palestinsku državu

Španija, Irska i Norveška danas će zvanično priznati palestinsku državu, što Izrael osuđuje kao nagradu Hamasu za više od sedam meseci rata u Gazi.
Španija, Irska i Norveška danas će zvanično priznati palestinsku državu
Foto: Pixabay
Tri evropske zemlje veruju da njihova inicijativa ima snažan simboličan uticaj koji će po svoj prilici ohrabriti druge da slede njihov primer.
 
Norveška i Španija su odigrale istorijsku ulogu u nastojanju da se postigne mir između Izraela i Palestinaca 1991. godine, kada su se dve strane sastale u Madridu na mirovnoj konferenciji koja je utrla put za postizanje Oslo sporazuma 1993. godine, nazvanih tako jer se pregovaralo u norveškoj prestonici.
Ministar spoljnih poslova Španije Manuel Albares izjavio je u ponedeljak u Briselu da je priznavanje države Palestine pravda za palestinski narod i "najbolja garancija za bezbednost Izraela i apsolutno neophodno za postizanje mira u regionu".
 
Priznanje Palestine su prošle nedelje pojedinačno objavili premijeri te tri zemlje, a danas će to učiniti zvanično zajedno.
 
Vašington i većina zapadnih evropskih zemalja je rekla da je voljna da jednog dana prizna palestinsku državnost, ali ne pre sporazuma o eksplozivnim pitanjima kao što su status Jerusalima i konačne granice.
Od danas palestinsku državnost priznaje 145 od 193 zemlje UN.
 
Među njima su bliskoistočne, afričke i azijske zemlje, ali ne SAD, Kanada, veći deo zapadne Evrope, Australija, Japan i Južna Koreja.
  • Za Palestinu

    28.05.2024 09:30
    Cestitam ovim drzavama koje su ovim gestom ucinile najvise za pet miliona Palestinaca. Cujem da ce i Slovenija uciniti isto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.