Izraelske vlasti otežavaju ulazak humanitarne pomoći u Gazu

Humanitarna pomoć kojoj je odobren ulazak u Pojas Gaze ne stiže do stanovništva.
Ovo je saopštio danas portparol Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) na redovnom brifingu za novinare u Ženevi.
"Pomoć koja dolazi na teritoriju Gaze ne stiže do stanovništva i to je veliki problem", rekao je portparol OCHA Jens Laerke i naveo da je zato potrebna dodatna pomoć.
On je prvenstveno mislio na ponašanje izraelskih vlasti na graničnom prelazu Kerem Šalom, glavnom mestu za ulazak pomoći, otkako je izraelska vojska 7. maja preuzela kontrolu nad graničnim prelazom Rafa prema Egiptu sa palestinske strane.
 
"Mi nastavljamo da naglašavamo ulogu izraelskih vlasti, na osnovu zakona, da omoguće da pomoć ne stane na granici", naglasio je Laerke.
 
On je objasnio da obaveza ne prestaje kada kamioni pređu granicu nekoliko metara i humanitarcima bude prepušteno da pređu aktivnu borbenu zonu da je pokupe, jer je to nešto što ne mogu da urade.
Portparol je objasnio da je potreban i neometan pristup do mesta dokle je pomoć dopremljena kako bi se mogla pokupiti i isporučiti narodu.
 
"Naravno da želimo da sve strane poštuju svoje obaveze na osnovu zakona. Zato postoje obaveštenja i mere dekonflikta. Na njima je da ispune svoje obaveze", zaključio je portparol.
  • Лала

    31.05.2024 17:26
    Није него
    Доста ових небулоза! Хуманитарна помоћ не стиже народу, јер је Хамас конфискује!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.