Palestina želi da se pridruži tužbi Južne Afrike protiv Izraela

Palestinski zvaničnici su se u ime "države Palestine" obratili Međunarodnom sudu pravde za dozvolu da se pridruže postupku koji Južnoafrička Republika vodi protiv Izraela.
Palestina želi da se pridruži tužbi Južne Afrike protiv Izraela
Foto: Pixabay
U zahtevu se ocenjuje da je trenutna izraelska vojna operacija "deo sistemskog napora da se mape zbrišu palestinsko društvo, njena kultura i institucije".
 
Zahtev je potpisao ministar spoljnih poslova Palestinske samouprave Amar Hidžazi.
Južna Afrika je postupak pokrenula prošle godine, tvrdeći da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu tokom vojnog napada koji je velika prostranstva Gaze pretvorio u pustoš.
 
Izrael poriče da vrši genocid. 
Jevrejska država je krenula na Gazu sa ciljem potpunog uništenja Hamasa, palestinske organizacije koja kontroliše tu teritoriju, nakon što je ona upravo iz Gaze 7. oktobra prošle godine napala južni Izrael.
 
Međunarodni sud pravde je izdao tri preliminarna naloga Izraelu, prvi da učini sve što je u njegovoj moći da spreči pogibije civila u palestinskoj enklavi, drugi da poveća humanitarnu pomoć, i treći, najnoviji, da zaustavi svoju ofanzivu na grad Rafu.
 
Nije poznato koliko će sudijama biti potrebno vremena da odluče o palestinskom zahtevu.
 
Ako bude usvojen, palestinski zvaničnici će dobiti pravo da se obraćaju sudu podnescima i uživo na ročištima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.